Cel mai vechi teatru din România

Teatrul din Oravița este cea mai veche clădire de teatru din Banat si din Romania și adăpostește în prezent Muzeul de Istorie a Teatrului și a orașului Oravița.
A fost construit în anul 1816 de arhitectul Ion Niuni, după modelul teatrului Burgtheater din Viena si inaugurat la 5 octombrie 1817, în prezența familiei imperiale austriece.
Este prima clădire de teatru din Banat construită din piatră, dar și prima clădire din Europa luminată cu ajutorul lămpilor cu acetilenă.
Una dintre cele mai frumoase amintiri ale teatrului este legata de vizita trupei lui Mihail Pascaly, din care făcea parte și Mihai Eminescu, ca sufleur.
Trupa a prezentat două spectacole, în zilele de 1 și 2 septembrie 1868. Teatrul este legat şi de personalitatea marelui compozitor George Enescu, acela care a concertat aici, la 5 noiembrie 1931.
În timp, la Oravița au avut reprezentații trupe de teatru din Budapesta, Viena, Berlin, Roma si New York
Clădirea este în stil baroc cu elemente simplificate, o mărturie peste timp fiindcă, spre deosebire de alte clădiri din Sibiu, Oradea și Arad, teatrul orăviţean nu a avut alt sediu iar clădirea nu s-a modificat de la inaugurarea sa, nici la exterior, nici la interior.
“Teatrul Vechi din Oraviţa, care poartă azi numele lui Mihai Eminescu, este cel dintâi edificiu din spaţiul culturii române actuale ridicat pentru a găzdui montări de spectacole teatrale şi muzicale.
Teatrul este monument de istorie şi arhitectură, organizările construcţiei şi ale faţadei, ale spaţiului interior, butaforia păstrând amprenta barocului târziu sau barocul vienez.
Între 1889-1890 teatrul vechi al Vienei este dezafectat şi demolat astfel că valoarea teatrului din Oraviţa, copie la scara 1/6 a acestuia, sporeşte fiindcă a dobândit şi importanţa modelului care nu mai există.
A fost o instituţie europeană pentru că, mai ales până la 1918 dar şi în perioada interbelică, sunt foarte multe trupele de teatru şi de muzică de pe continent care vin aici să monteze spectacole.” (extras – Ionel Bota)
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu