Cunoaste lumea

Noutăți

Primii insulari din Pacific…

  •  
  •  
  •  

Cu mai mult de 3.000 de ani în urmă, un grup de oameni au plecat de pe lanțul Insulei Solomon, la marginea de sud-vest a Oceanului Pacific și și-au dirijat canotele stabilizatoare către orizont.

Acești oameni și descendenții lor au fost primii care au traversat mai mult de 350 de kilometri pe ocean deschis într-o regiune cunoscută sub numele de Oceania îndepărtată.

Acum, testele ADN ne spun pentru prima dată mai multe despre originile ancestrale ale acestor oameni și moștenirea lor genetică care se regăsește în insulele din Pacific astăzi.

Cercetători de la Harvard Medical School, University College Dublin și institutul Max Planck pentru Știința Istoriei Umane, inclusiv profesorul asociat de antropologie al Universității Binghamton, Andrew D. Merriwether, au analizat ADN-ul de la oamenii care locuiau în Tonga și Vanuatu între 2.500 și 3.100 de ani în urmă, considerați printre primii oameni care au trăit pe aceste insule.

Rezultatele răstoarnă modelul genetic de vârf pentru această ultimă mare mișcare a oamenilor pe terenuri neocupate, dar locuibile.

Datele genetice de până acum nu au reușit să le demonstreze într-un fel sau altul. Nimeni nu s-a uitat vreodată direct în trecut pentru a testa întrebarea.

Până în prezent, toate ipotezele se bazau pe probele de sânge și pe tampoanele de obraz ale vieții. oameni„, a spus Merriwether, care a petrecut un deceniu colectând și analizând câteva mii de probe de ADN în arhipelagul Bismarck împreună cu colegii Jonathan Friedlaender de la Universitatea Temple și George Koki din Goroka, Papua Noua Guinee.

Când cercetătorii au examinat secvențele ADN, au descoperit – spre marea lor surpriză – că indivizii antici nu purtau nicio urmă de strămoși de la oamenii care s-au stabilit în Papua Noua Guinee în urmă cu mai bine de 40.000 de ani, spre deosebire de toți insularii din Pacificul actual care derivă cel puțin un sfert din strămoșii lor din papuani.

Aceasta înseamnă că pionierii Oceaniei îndepărtate au trecut pe lângă arhipelagul care înconjoară Noua Guinee fără a se împerechea prea mult cu oamenii locali.

„O migrație majoră și care nu a fost recunoscută anterior trebuie să fi răspândit strămoșii papuani care se găsesc peste tot în Pacific astăzi”, a spus dr. David Reich, autor principal la Harvard Medical School și la Howard Hughes Medical Institute.


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii