Conac părăsit din Banat reabilitat cu bani din Norvegia

Conacul Mocioni sau Conacul din Foeni este denumit acum Casa de Educație Națională. O clădire ce necesită reabilitare și revistalizare, demers ce se va realiza timp de 3 ani cu bani din Norvegia printr-un proiect depus de CJ Timiș prin programul Ro-Cultura.
Conacul familiei Mocioni este un monument istoric aflat pe teritoriul satului Foeni, comuna Foeni, județul Timiș, operă a arhitectului Mór Kallina.
Proiectul de reabilitare și revistalizare va fi patronat de Michael de Styrcea, urmașul familiei Mocioni, care va acționa ca ambasador, maximizându-i astfel impactul.
Consiliul Județean Timiș a realizat deja documentația de avizare a lucrărilor de intervenție, urmând ca după accesarea finanțării să lanseze în licitație proiectul tehnic și execuția lucrării, anunță culturaladuba.ro.
Construit în stil neoclasic, în 1750, conacul se numără printre cele mai vechi clădiri din zona Banatului. În timpul Revoluției din 1848 conacul a fost distrus aproape în totalitate.
Cel mai important membru al familiei care a locuit în imobil a fost Andrei Mocioni de Foen, strănepotul preotului aromân Constantin.
Proprietatea a fost naționalizată odată cu instaurarea regimului comunist. Ani la rând a fost baie comunală și grădiniță. După Revoluție, conacul a rămas în administrația locală și a fost transformat în cămin cultural, funcție pe care o deține până în prezent.
După o investiție de 12 milioane lei, bani care vor proveni din granturi norvegiene, conacul va intra în circuitul turistic al Banatului, precizează opiniatimisorei.ro.
Odată refăcut, conacul va adăposti un muzeu dedicat familiei Mocioni, o bibliotecă comunală, spații pentru evenimente culturale și ateliere pentru redescoperirea meșteșugurilor tradiționale.
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu