Date uluitoare despre zgârie-nori…

Poreclite și „orașe verticale”, construcțiile zgârie-nori înregistrează date și fapte uluitoare.
Farul din Alexandria, una dintre minunile lumii antice, poate fi un prim exemplu. Acesta măsura 135 de metri înălțime și cuprindea fix 364 de camere. La această oră, oficial, cel mai înalt zgârie-nori din lume este Burj Khalifa, din Dubai.
Acesta are 830 de metri înalțime. Conform declarației unui inginer ce a lucrat la ridicarea Burj Khalifa, „vom putea construi clădiri mai înalte decât cel mai înalt munte de pe Terra”.
Mergând pe această idee, există deja planurile unei structuri numite„”, care ar urma să aibă patru kilometri înălțime și un diametru la bază de șase kilometri. În formă de munte, clădirea ar urma să adăpotească un milion de oameni.
Numai costurile foarte ridicate împiedică construcția edificiului, întrucât factura se ridică la 1,4 trillioane de dolari, sumă greu de găsit doar pentru o clădire…
Clădiri uriașe nu se construiesc numai spre cer, ci și în sens invers. Acestea se numesc… „zgârie-pământ”.
Un exemplu foarte grăitor este pe cale să se realizeze în Mexico City, un oraș unde solul nu permite construirea de clădiri mai înalte de opt etaje în centrul său istoric.
Așadar, firma BNKR Arquitectura a întocmit planurile unui zgârie-pământ care se va realiza în centrul Mexico City.
Construcția va avea 65 de etaje adâncime, centrul va fi gol, pentru a permite o bună ventilație, iar partea superioară va fi numai din sticlă, ca să se poată face legătura vizuală cu orașul în sine. Dar și în SUA există o asemnea inițiativă.
Experții Universității „Washington”, din St. Louis, vor să construiască ceva asemănător într-o mină abandonată din Arizona. Clădirea va avea 274 de metri adâncime, notează arcitecturaldigest.com.
Există și un concept referitor la clădiri impresionante ce se pot construe în apele oceanelor. Cel mai modern concept de zgârie-ocean se numește Aequorea și a fost dezvoltat de celebrul architect Vincent Callebaut, care estimează realizarea pentru anul 2065.
Din acestea se va construi Aequorea. Clădirea va avea 500 de metri în diametru și un kilometru adâncime. În Aequorea vor locui 20.000 de oameni.
De asemenea, oricât de improbabil ar putea părea, în viitor sunt preconizate asemenea edificii deasupra norilor, „suspendate” de asteroizi, după cum arată NASA.
Aceste fabuloase clăriri au și alte caracteristici. Spre exemplu, între doi zgârie-nori se produc curenți de aer destul de puternici, pe care nu toată lumea îi suportă.
De asemenea, potrivit oamenilor de știință, viața în zgârie-nori face oamenii să îmbătrânească mai repede, din cauza unui fenomen extraordinar, numit dilatare gravitațională a timpului.
Apoi, datorită materialelor din care sunt construite, aceste blocuri se încălzesc de la Soare și noaptea eliberează această căldură, contribuind la creșterea temperaturii cu câteva grade în marile orașe.
În altă ordine de idei, curenții turbionari care învăluiesc zgârie-norii au particularitatea de a acumula poluarea din orașe, fiind adevărați poli de praf microscopic. Mai nou, însă, s-a demonstrat că blocurile superînalte pot genera și cutremure.
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu