Discipolul și protejatul lui Mircea Eliade, dispărut în condiţii misterioase

Profesor de istoria religiilor, expert în gnosticism şi magie renascentistă, eseist şi filosof, invitat la Divinity School, University of Chicago, discipol și protejat al lui Mircea Eliade, Ioan Petru Culianu a fost asasinat prin împușcare, la 21 mai 1991, în WC-ul din clădirea Universității din Chicago. Crima nu a fost elucidată nici până în prezent.
Ioan Petru Culianu si Mircea Eliade
“De aproape 14 ani, specialiştii FBI se străduiesc, fără folos, să afle cine şi de ce l-a ucis pe savantul Ioan Petru Culianu. Este aproape de neconceput ca un mare savant să fie ucis prin împuşcare, în miezul zilei, în toaleta unei mari universităţi americane, fără a se afla, după atîta vreme, cine este criminalul şi care a fost mobilul crimei. Misterul care învăluie acest caz este cu atît mai inexplicabil cu cît asasinul nu şi-a luat prea multe măsuri de precauţie: a tras cu o armă de calibru mic, fără amortizor (manieră nu foarte comună de a comite un asasinat) şi fără a purta mănuşi de protecţie (în locul din care se presupune că a fost tras focul fatal – unicul, de altfel – s-au găsit mai multe amprente, fără însă ca persoana care le-a lăsat să poată fi identificată).” (romlit.ro)
La începutul sec. XX, boierii Culianu erau universitari, agricultori, oameni politici. Familia se înrudea cu Garabet Ibrăileanu, Paul Zarifopol, Zizi Lambrino și Mihail Sadoveanu. Bunicul din partea mamei, Petru Bogdan, întemeietorul primei catedre de chimie fizică din țară, a fost profesor la Universitatea din Iași, fiind alternativ rector și prorector al aceleiași Universități între 1926 și 1940. Ioan Petru Culianu s-a nascut la 5 ianuarie 1950, în Iași, si a decedat pe 21 mai 1991 la Chicago. (wikipedia)
Ioan urmează cursurile Facultăţii de Litere ale Universității din București, iar în 1972 primeşte o bursă în Italia, unde aplică pentru azil politic. Se mută în Olanda unve va locui timp de 12 ani, angajat ca asistent de limba română și preluând mai târziu un post de conferențiar la catedra de limbi romanice. În această perioadă scrie 26 de studii, 64 de articole și recenzii, 4 cărți de specialitate despre religii. Ajunge în SUA în 1986, chemat întâi ca profesor asistent, apoi ca profesor titular la Divinity School, Universitatea din Chicago, la catedra de istorie a religiilor, care poartă numele maestrului său Mircea Eliade.
Ioan Petru Culianu a scris numeroase articole de tentă politică pe care le-a publicat în săptămânalul “Lumea liberă românească” din New York, articole împotriva statului totalitarist, fie el comunist, fie fascist, împotriva mișcării legionare, ironizând-o în nuvela „Jormania” numind-o „Garda de Lemn”.
A fost ameninţat cu moartea în urma publicării unui interviu incendiar în “Revista 22” din 5 aprilie 1991, lucru care s-a şi întâmplat cu o lună mai tirziu.
Dar care a fost totuşi motivul morţii savantului român?
În volumul “Eros, magie şi asasinarea profesorului Culianu” al autorului Ted Anton, publicat în 1996 în Statele Unite şi distins cu Premiul „Carl Sandburg”, apar explicaţii acceptate de cei care au încercat să afle motivul eliminării profesorului din Chicago.
“Ipotezele lui Ted Anton” scrie Tudorel Urian în România Literară, “în această privinţă sunt cele pe care le ştie toată lumea: bătrînii legionari din zona Chicago, supăraţi pe faptul că tânărul savant începuse să ia distanţă faţă de ideile politice ale mentorului său, Mircea Eliade, mai mult decât atât, era pe punctul de a se căsători cu o evreică şi, se speculează, chiar de a se converti la mozaism” şi o a doua ipoteză aceea că “foştii agenţi ai Securităţii, rămaşi activi în străinătate, erau foarte deranjaţi de publicistica acidă a savantului, la adresa noii puteri instalate în România.”
Ioan Petru Culianu şi logodnica sa
Andrei Oişteanu scrie în Revista 22, la 20 de ani de la asasinarea lui Culianu: “Mai toţi comentatorii asasinării lui I.P. Culianu consideră că fosta Securitate română (sau o fracţiune a ei ultranaţionalistă, scăpată de sub control) nu ar fi străină de acest asasinat, executat într-o perioadă politică extrem de fluidă şi de tulbure a societăţii româneşti , începutul anilor ´90.”
“A existat un interviu al cuiva pe care prefer să nu-l numesc, care a luat legătura cu comunitatea română naţionalistă din Chicago şi a discutat moartea lui Culianu. Iar ei au spus: «Culianu a fost membru al familiei». După cum ştiţi, în limbajul mafiei, familia are o anumită structură… Cine trădează este pedepsit. Acesta era un răspuns pe care m-am bazat când am scris despre cauza morţii lui Culianu”, declara Norman Manea pentru EVZ în 2009, anunţându-şi romanul „Vizuina”.
În 2011, un articol în evz.ro concluzionează: “Culianu ar fi putut fi ucis de membrul vreunei secte de fanatici cu care avea legături, sau de agenţi încă vieţuitori ai serviciului secret notoriu al României, Securitatea. Poliţia din Chicago nu a găsit vinovatul nici până acum.”
Nu putem exclude însă faptul ca toate explicațiile date pănă acum să fie greșite sau manipulatoare, pentru a ascunde adevărații făptași!
Reportaj de Mădălina Corina Diaconu
Surse: evz.ro, revista 22, Romania literară, romlit.ro, Wikipedia
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu