Mișcarea slow

Vechiul adagiu latin Festina lente (Grăbeşte-te încet) revine în actualitate. Suntem, mai nou, sfătuiţi să călătorim şi să privim în jur fără graba, pe îndelete, pentru a-i cunoaşte mai bine pe cei pe care-i întâlnim şi pentru a avea mai multă grijă de mediu.
„Democratizarea călătoriei şi deschiderea de noi orizonturi pentru turism au provocat reacţii frenetice – observa Maximilien Nardi, cofondator al agenţiei elveţiene de turism Synopsis. Faptul îi îndeamnă pe mulţi să viziteze lumea într-un timp record”.
Dar – obiectează ziarul, tot elveţian, „Le Temps” – „prea multe călătorii ucid călătoria”. De aici îndemnul de a face mai puţin turism, pentru a-l face mai bine.
Principiul „Slow Travel” („Călătorie lentă”) este analog celui care se opune lui Fast Food, adică „Slow Food” (Alimentaţie pe îndelete), care se opune „mcdonaldizării” planetei şi îşi propune reabilitarea produselor şi bucătăriilor locale.
„Slow Travel” recomandă bicicleta în locul autoturismului, trenului sau avionului. Mai ales că – remarca săptămanalul american „Newsweek” – un tren rapid „emite 10 kilograme de carbon pentru un pasager, un avion 187 si un automobil 313”.
Ajuns la locul de destinaţie, turistul nu trebuie să-l viziteze rapid, într-o zi două, ci să stea câteva săptămâni, pentru a cunoaşte mai bine locul şi a trăi ca un om al locului.
„Slow Travel – explica antropologul Franck Michel – presupune o abordare sensibilă şi are ca prioritate întâlnirea. Implică tăcere, ascultare, respectul faţă de celălalt”. Este adevărat, spune el, ca Slow Travel „este într-un fel un lux şi costa mai scump”.
Totuşi o tendinţă slow îşi face simţită prezenţa, nu numai în SUA, pe o planeta tot mai grăbită.
Asta să fie încă o formulă pentru a mai încetini cursa omenirii către Apocalipsa pe care unii ne-o prevestesc şi ne avertizează că şi-o face şi şi-o apropie cu mâna ei şi pe mâna ei ?
Oricum, e de reflectat. Am scăpat noi de secolul vitezei, dar se pare că am intrat într-un secol al marilor viteze. Să ne grăbim mai încet.
(Din volumul, „Cavalerii noilor Apocalipse. NU VĂ FIE FRICĂ!”, Editura UZP, 2020)
Sursa: CERTITUDINEA
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu