Soma – cheia șamanilor… Planta misterioasă menționată drept „zeu” în textele antice

„Poți folosi oricând soma să-ți potolești mânia, să te împaci cu dușmanii, să devii răbdător. În trecut, puteai face toate acestea numai cu un mare efort și după ani întregi de antrenament al minții. Acum, înghiți două sau trei tablete de jumătate de gram și ai reușit. Oricine poate fi virtuos acum.” – Aldous Huxley, „Minunata Lume Nouă”
Ai putea crede că Huxley, un prolific autor de ficțiune distopică, a inventat termenul „soma”, la fel cum a inventat și viitorul îndepărtat în care este folosită această substanță.
Experimentele lui Aldous Huxley cu drogurile au continuat chiar până la moartea sa, pe 22 noiembrie 1963. Bolnav de cancer, aflat pe patul de moarte, Huxley i-a cerut soției să-i injecteze 100 de micrograme de LSD. A murit în aceeași zi, la doar câteva ore după asasinarea lui J. F. Kennedy. Trei ani mai târziu, LSD a fost interzis în SUA.
Însă drogul fictiv al lui Huxley, așa cum e descris în „Minunata Lume Nouă”, este inspirat din Rig Veda, una dintre scripturile vedice hinduse antice, unde o plantă cunoscută drept soma este venerată ca un zeu.
Rig Veda este unul dintre cele patru texte sacre care alcătuiesc vedele hinduse. În sanscrită, Rig Veda înseamnă „Înțelepciunea versurilor (sau a mantrelor)”.
A fost așternută într-un text scris abia în jurul anului 1.100 î.e.n., însă are o tradiție orală cu mult mai veche (în trecutul îndepărtat, indienii nu aveau literatură scrisă, toate învățăturile erau transmise prin viu grai, de la maestru la discipol, care petrecea ani întregi memorând tot ce i se transmitea), potrivit Incredibilia.
Rig Veda este folosită și în ziua de astăzi în ceremoniile hinduse, ceea ce înseamnă că este cel mai vechi text religios care a fost folosit continuu până în prezent. Rig Veda este compusă din peste 1.000 de poeme, care sunt împărțite în zece cărți, numite mandale.
Una dintre acestea se numește „Mandala Soma” și este alcătuită din 114 poeme, toate dedicate venerării, ritualului și experienței cu soma, descrisă drept „zeul inspirației, al extazului și al apelor curgătoare”.
Soma era folosită de șamanii hinduși în cadrul ceremoniilor religioase pentru a-i aduce în stări extatice, în care aveau experiențe religioase profunde…
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu