Fascinația banilor. Cele mai bizare monede ale lumii (Foto)

În istoria universală, monedele aflate în circulație în anumite epoci serveau și altor scopuri decât cele de comerț. Oricât ar fi de greu de crezut, acestea se foloseau și în segmente sociale dintre cele mai neașteptate.
Fațetele iubirii. Puțini știu că în Imperiul Roman existau monede dedicate erotismului. Denumite „spintriae”, acestea erau din bronz și înfățișau cât se poate de explicit scopul pe care îl serveau: plata intrării în bordeluri.
Așadar, pe o față a monedei erau ilustrate plăcerile oferite, iar pe cealaltă apărea un număr (nu este sigur dacă al camerei sau al prețului…). Interesant este că au circulat pentru că era interzisă prin lege, sub amenințarea acuzației de înaltă trădare, introducerea chipului împăratului, gravat pe monedele oficiale, în astfel de stabilimente, notează listverse.com.
Un fel de bani-legământ de iubire au circulat în Imperiul Britanic cu ocazia mutării unor deținuți în Australia și Tasmania, în secolele XVIII-XIX.
Majoritatea sentințelor erau de 7-14 ani, iar deținuții înșiși realizau aceste monede denumite „leaden hearts”, prin intermediul cărora se asigurau că femeile din viața lor îi vor aștepta. Conțineau mici declarații de dragoste, însemne personalizate ale relației fiecărui condamnat, numele celor iubite etc.
Și tot despre dragoste, dar la un nivel mai pragmatic, este vorba și în cazul obiceiului francez de secol XVI de a le dărui mireselor celebrele 13 monede care ilustrau averea pe care tânăra o aducea în familia soțului.
Binecuvântate de preot pe parcursul ceremoniei de căsătorie, aveau gravate simboluri ale dragostei, dar erau cât se poate de valabile și în lumea reală, a comercianților, și deseori folosite în vremuri de greutăți financiare.
Banii sănătății… și ai bolii. În tot Evul Mediu a existat un obicei legat de o anume monedă: acela ca regele să atingă cu augusta-i persoană un om bolnav de scrofuloză, cu încredințarea supremă că suferindul va fi vindecat.
Doar că monarhii erau în mare parte mai convinși de cele lumești decât de puterile lor vindecătoare, așa încât ezitau să atingă oameni bolnavi. Așa a apărut moneda care „intermedia” atingerea suverană: banii îngerilor.
Erau monede din aur care îl înfățișau pe Arhanghelul Mihail stând victorios deasupra diavolului înfrânt, simbolizând victoria binelui. În 1714, totuși, regele George I a început să vadă obiceiul ca pe o superstiție catolică într-o țară protestantă, așa că monedele au dispărut.
Și tot legat de sănătate poate fi menționată și existența banilor care au circulat în leprozerii. În condițiile în care lepra era unul dintre cele mai sinistre spectre medievale, victimele bolii erau izolate în colonii în care funcționau sanatorii și alte facilități și, bineînțeles, ca peste tot unde sunt oameni, circulau și bani.
Denumite „lazaretos”, aceste monede s-au răspândit, în zorii secolului XX, prin leprozerii din toată lumea, din Columbia în Japonia.
Forme neașteptate. Palau este o fostă colonie germană și monedele folosite aici comemorează o serie de bătălii celebre din istoria Germaniei.
Monedele suflate cu argint și viu colorate prezintă imagini ale unor cavaleri ce au luptat acum 200 de ani la Teutoburg și acum 600 de ani la Grunwald.
Tot în Palau, o monedă interesantă reprezintă un fluture care, în momentul în care poziția monedei e schimbată, își schimbă culorile. Și moneda ce ilustrează un casino este legală, atât în Palau, cât și în sălile de jocuri de noroc din Las Vegas.
Prima monedă din lume de formă piramidală a fost creată în Insula Man (estul Marii Britanii). Metalul folosit este cuprul.
Este încrustată cu hieroglife și prezintă pe avers masca mortuară a lui Tutankamon, iar pe revers, pe Regina Elisabeta a II-a.
În lume există și monede în formă de automobil marca Lamborghini, chitară heavy-metal și de motociclete de curse, potrivit wanderlust.co.uk.
Rezerva de criză. O mențiune specială se cuvine unei monede foarte interesante: banii de vremuri grele, care au circulat (neoficial) în paralel cu moneda oficială americană între 1832–1844, în timpul unei profunde crize economice.
Împărțite în trei categorii, aceste monede făceau propagandă politică sau îndemnau la cumpătare și economii.
Roxana Istudor
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu