Cunoaste lumea

Noutăți

Marile declasificări ale deceniilor viitoare. De la spionarea lui Martin Luther King Jr. la abdicarea din dragoste a Regelui Edward al VIII-lea

  •  
  •  
  •  

Cei care au gândit perioadele în care anumite documente „sensibile” trebuie ferite de ochii opiniei publice nu s-au așteptat, probabil, ca decenii după evenimentele respective, interesul să se mențină foarte viu, ca și cum generațiile nu s-ar fi succedat.

Subiectele „fierbinți” care vor fi declasificate în deceniile următoare vor face lumină în episoade biografice a căror încărcătură nu se va fi disipat, după cum au demonstrat dezvăluirile din ultimii ani.

În anul 2026 se va face lumină în cazuri „grele”, ca avortul, pedeapsa capitală sau subteranele afacerii Watergate, toate din perspectiva șefului Justiției americane între 1969 și 1986, Warren Burger.

După moartea acestuia, fiul său, Wade, a donat Colegiului William & Mary, din Williamsburg, Virginia, documentele personale ale fostului reprezentant al justiției.

În număr de peste două milioane, acestea urmează să fie declasificate după trei decenii și atunci întreaga lume va afla de ce au rămas secrete…

Un an mai târziu, în 2027, vor ieși la iveală detaliile spionării lui Martin Luther King Jr. În 1963, procurorul general Robert Kennedy cerea FBI să planteze microfoane în casa, biroul și telefoanele liderului de culoare, precum și în camerele de hotel care îl găzduiau.

În 1977, un tribunal decidea clasificarea tuturor acestor detalii de mare interes pentru publicul din toată lumea pentru 50 de ani, notează smithsonianmag.com.

Pentru cei care doresc să afle mai multe amănunte despre abdicarea Regelui Edward al VIII-lea al Marii Britanii, care a renunțat la tron pentru a se putea căsători cu Wallis Simpson, poveste care a aprins imaginația lumii întregi timp de aproape un secol, anul 2037 va veni cu noi detalii.

Zece cutii cu documente catalogate ca „foarte sensibile” există în Librăria Bodleian, de la Universitatea Oxford, și au fost menite să stea ascunse timp de 37 de ani.

Potrivit mass-media britanice, aici se află răspunsuri la întrebările teribile referitoare la o potențială susținere pe care Regina-mamă a acordat-o unor negocieri cu naziștii înainte de izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial.

La un secol de la evenimente, în 2041, vor vedea lumina opiniei publice dosare care relevă adevărul din spatele faimosului zbor al liderului nazist Rudolf Hess în Scoția, detaliile interogării sale de către britanici și corespondența presupusă a trimisului lui Hitler cu Regele George al VI-lea.

Tot pentru 100 de ani au fost clasificate și dovezile referitoare la atacul Royal Air Force asupra a două nave din Pacific, care se presupunea că transportă naziști ce încercau să scape și care de fapt erau pline cu supraviețuitori ai lagărelor de concentrare, acțiune în urma căreia au pierit aproape 7.000 de nevinovați.

Declasificarea ar putea arunca lumină asupra motivelor și responsabililor din spatele tragicei confuzii.

Tot în anul 2045, lumea va afla dacă într-adevăr a existat faimoasa brigadă de experți britanici în radare, care aveau misiunea de a patrula deasupra Atlanticului în căutare de submarine germane și care au fost „împrumutați” de Guvernul Canadei.

Despre activitatea acestui grup, supranumit „cei 5.000”, se vorbește aproape ca despre un mit, de aceea viitoarele declasificări sunt așteptate cu un interes care nu pare să scadă odată cu trecerea timpului.

Roxana Istudor


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii