Milionarul care a cumpărat Stonehenge…

Dintotdeauna, cei mai bogați s-au remarcat prin tot felul de gesturi sau obiceiuri excentrice, derivate din chiar faptul că averile colosale le permiteau atât de multe.
De la zgârcenie extremă la achiziții fabuloase, de neimaginat, bogătașii au ce arăta când vorba despre diferențele dintre ei și restul oamenilor.
A existat un timp în care celebrele pietre care alcătuiesc ansamblul Stonehenge nu figurau în Patrimoniul cultural mondial.
Așa a fost posibil să fie cumpărate de milionarul britanic Cecil Chubb. În 1915, acesta a achiziționat monumentul și terenul aferent pentru suma de 6.600 de lire sterline, la o licitație.
Dacă excentricul bogătaș a declarat că făcuse gestul „dintr-o toană”, alte povești din spatele întâmplării sunt relevante: Chubb a vrut să facă pietrele cadou soției, dar aceasta voia… perdele de la licitația cu pricina, așa că a cedat monumentul primit în dar Guvernului britanic, trei ani mai târziu.
În numite condiții, însă, dintre care sunt relevante următoarele: publicul să aibă acces, taxa de vizitare să nu depășească 1 șiling, să nu fie aduse modificări spațiului, să nu fie ridicate alte edificii în zonă.
Și în prezent locuitorii din zonă pot vizita Stonehenge gratuit, ca urmre a unei anexe existente între Chubb și Imperiul britanic, notează wikipedia.org.
Recunoscător, statul i-a acordat în anul 1919 lui Cecil titlul de prim baronet de Stonehenge, cu o stemă pe care stă scris „Întemeiat pe pietre” și care înfățișează, firește, celebrul ansamblu.
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu