Cunoaste lumea

Noutăți

„Efectul” Einstein. O sută de ani de idei strălucite, dăruiți de înțelegerea modului în care funcționează lumina

  •  
  •  
  •  

Teoria revoluționară a naturii luminii, care i-a adus lui Albert Einstein Premiul Nobel pentru fizică din 1921, a modelat lumea, scrie The Economist, într-un material care analizează cum s-a scurs un secol întreg de inovație.

Albert Einstein a câștigat în 1922 Premiul Nobel pentru fizică pe 1921. Anomalia temporală întruchipată în această propoziție nu a fost, din păcate, una dintre consecințele contraintuitive ale teoriilor sale relativității, care distorsionau viziunea obișnuită despre timp și spațiu.

S-a datorat în schimb unui oftalmolog suedez încăpățânat și faptului că geniul lui Einstein a remodelat fizica în mai multe moduri.

Medicul oftalmolog era Allvar Gullstrand, unul dintre cei cinci membri ai Comitetului Nobel pentru Fizică însărcinat cu desemnarea unui laureat anual, spre aprobarea Academiei Regale de Științe a Suediei.

Gullstrand a considerat că lucrarea lui Einstein despre relativitate este un afront adus bunului simț (ceea ce a cam și fost) și greșită (ceea ce chiar nu era adevărat).

În fiecare an, din 1918, comitetul a primit mai multe nominalizări pentru Einstein decât pentru orice alt candidat. Și în fiecare an, Gullstrand spunea că nu.

Până în 1921, restul comitetului se săturase să se mulțumească cu laureați mai mici: singura decizie care putea fi luată în unanimitate era aceea de a nu acorda deloc premiul.

Jenată, Academia a ales să amâne premiul din 1921 până în anul următor, pentr a fi acordat în tandem cu cel pe 1922.

Acest lucru i-a oferit lui Carl Wilhelm Oseen, un fizician suedez proaspăt numit în comitet, timp pentru a veni cu un plan abil.

El l-a nominalizat pe Einstein nu pentru relativitate, ci pentru lucrările sale timpurii, în care era explicată capacitatea luminii de a produce curenți electrici. Deși Gullstrand era încă iritat, a funcționat.

În noiembrie 1922, Einstein a primit premiul din 1921 „pentru serviciile sale aduse fizicii teoretice și mai ales pentru descoperirea legii efectului fotoelectric”. (Sursa: Universul.net)


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii