Istoria enigmatică a codicelor mayașe…

După cum se ştie, mayașii reprezentanţii uneia din marile civilizaţii dispărute ale lumii, s-au folosit de limbajul ideogramelor pentru a scrie nenumărate cărţi pe care istoricii le-au denumit „codicele mayaşe”.
Din păcate, nimeni nu va ști vreodată cu exactitate cât de bogat a fost acest „bagaj cultural”, pentru că numai trei astfel de manuscrise au reuşit să reziste de-a lungul timpului.
Un astfel de codice („pik hu’un„, în limba mayaşă) nu putea fi scris decât de un ales al zeilor, produsul final fiind considerat sacru. Urma un ceremonial religios de purificare a manuscrisului respectiv, efectuat de preoţi în temple, unde de altfel era şi „depozitat”.
Primul codice mayaş, recunoscut ca atare, a fost denumit „manuscrisul din Dresda” şi este considerat cel mai complet, mai interesant şi mai bine conceput dintre toate trei.
El a fost achiziționat, în anul 1793, de către directorul Bibliotecii Regale din Dresda (Germania), existând anterior într-o colecţie de cărţi din Viena…
Datat de către istorici în jurul anilor 1000-1200 d. Ch., manuscrisul a fost conceput cu ajutorul a opt scribi diferiţi, fiecare având stilul său distinctiv şi ocupându-se de o anumită temă.
Subiectul principal al acestuia este astronomia, conținând două tabele astronomice şi astrologice, dar și profeţii privind o perioadă de 20 de ani (un „Katun”)…
Mai mult: Enigmatica
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu