Revoluția lui Louis Braille… Cum citeau nevăzătorii acum 200 de ani

În secolul al XIX-lea, inovațiile în domeniul textului în relief au permis tipografiilor să creeze publicații care puteau fi citite prin atingere. Pentru prima dată, cuvântul scris devenea accesibil cititorilor cu deficiențe de vedere sau complet nevăzători.
Abia de la sfârșitul secolului al XVIII-lea alfabetizarea și competențele profesionale au început să facă parte din educația pentru nevăzători. La Institutul Regal pentru Tineretul Nevăzător din Paris, Valentin Haüy experimenta cu plăcile în relief și hârtia umedă, producând primul text tactil în 1786.
Charles Barbier, un ofițer din armata lui Napoleon Bonaparte, a inventat un sistem de scriere cu puncte ridicate pentru a ajuta soldații să comunice pe întuneric. Pipăind hârtia, puteau citi fără a avea nevoie de lumină.
În 1821 a prezentat invenția la Institutul Național pentru Tinerii Nevăzători din Paris. Unul dintre membrii auditoriului era tocmai Louis Braille (pe atunci copil), care va deveni părintele scrisului tactil așa cum îl știm astăzi…
La Paris, Louis Braille a adaptat caracterele lui Barbier astfel încât fiecare simbol să poată fi recunoscut cu un singur deget. În 1829, Braille a publicat prima versiune a alfabetului care avea să-i poarte numele…
Citește mai mult: Incredibilia
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu