Epidemiile care i-ar fi ucis pe azteci…

Erau 25 de milioane de oameni, dar un secol mai târziu rămăseseră doar un milion, potrivit unor estimări. Moartea acestor milioane de indigeni americani după invaziile europene reprezintă una dintre marile tragedii, dar și enigme ale epocii moderne.
Cel puțin 8o la sută din populația băștinașă din zona centrală a Mexicului a murit în primul secol de la sosirea spaniolilor.
Este unul dintre cele mai negre bilanțuri ale istoriei, iar ce a cauzat această decimare de populație rămâne încă un mister. Cel mai probabil, a fost vorba despre o molimă sau, în termeni moderni, de o epidemie. Și mai probabil este că în fapt, ar fi fost vorba chiar de mai multe epidemii, diferite…
Dispariția masivă a aztecilor, în anul 1545, o catastrofă pe care acest popor amerindian o numește „cocoliztli” (în limba nahuatl, „cocoliztli” înseamnă „molimă”), ar fi fost provocată de o bacterie, sunt de părere unii oameni de știință, dar opinia nu este împărtășită în unanimitate de comunitatea științifică.
În urmă cu câțiva ani, oamenii de știință au extras ADN din dinții a 29 de schelete care erau îngropate într-un cimitir aztec din sudul Mexicului, iar acesta a relevat urme de Salmonella enterica. Este o bacterie ce poate declanșa febra tifoidă (salmoneloză).
Scheletele au fost descoperite în situl arheologic Teposcolula-Yucundaa, un cimitir care ar fi apărut ca urmare a unei epidemii ce a lovit Mexicul către anii 1545-1550…
Citește mai mult: Digi 24
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu