Povestea neştiută a Pieţei Obor – loc de execuţie publică. Cum erau ucişi condamnaţii la moarte… (Foto)

O vacanţă într-o capitală a lumii trebuie să includă – pentru gurmanzi, dar nu numai – o vizită într-o piaţă. Barcelona are Boqueria, Istanbulul are Bazarul de condimente, iar Bucureştiul are Piaţa Obor.
Cu mai bine de 200 de ani în urmă aici era locul în care erau aduşi, cu sentinţa atârnată de gât, condamnaţii la moarte.
Oraşul a avut nevoie de un târg exterior, unde să poată fi aduse spre vânzare animale vii. În anul 1786, domnitorul Nicolae Mavrocordat statorniceşte acest târg în zona pieţei Obor de astăzi.
La vremea respectivă, Calea Moşilor de astăzi se numea Podul Târgului de afară şi făcea legătura între Curtea Domnească şi acest târg. Pe Podul Târgului de afară erau duşi condamnaţii la moarte, într-un car cu boi şi cu sentinţa atârnată de gât: tâlharii, calpuzanii (falsificator de bani – n.r.), trădătorii, pretendenţii la domnie, haiducii.
Obiceiul era ca trupurile spânzuraţilor să fie lăsate atârnate multă vreme, pradă corbilor. În 1718, italianul Anton Maria del Chiaro semnala un obicei legat de acest loc.
În drum spre spânzurătoare, condamnatul la moarte străbătea Podul Târgului de afară, unde, la «fiecare crâşmă pe lângă care va trece, toate femeile îi vor ieşi în cale cu căni pline de vin, îndemnându-l să bea vârtos, ca să nu-l cuprindă teama de moartea apropiată. Execuţiile publice în zilele de târg au fost interzise de domnitorul Grigore Ghica (1822 – 1828)…
Citeste mai mult: Adevărul
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu