50 de ani de la primul apel telefonic pe mobil

În 1917, inventatorul finlandez Eric Tigerstedt a depus un brevet pentru un „telefon pliabil de buzunar cu un microfon de carbon foarte subțire”.
Cursa pentru a crea dispozitive telefonice cu adevărat portabile a început după al Doilea Război Mondial, evoluții având loc în multe țări.
Progresele în telefonia mobilă au fost urmărite în „generații” succesive, începând cu serviciile timpurii de generația zero (0G), precum serviciul de telefonie mobilă Bell System și succesorul său, serviciul de telefonie mobilă îmbunătățit.
Aceste sisteme 0G nu erau celulare, acceptau câteva apeluri simultane și erau foarte scumpe.
Primul telefon mobil portabil și prima convorbire telefonică printr-un dispozitiv mobil au fost prezentate de John F. Mitchell și Martin Cooper de la Motorola în 1973, folosind un telefon care cântărea 2 kilograme.
Prima rețea celulară automată comercială (1G) analogică a fost lansată în Japonia de către Nippon Telegraph and Telephone în 1979.
Aceasta a fost urmată în 1981 de lansarea simultană a sistemului Nordic Mobile Telephone (NMT) în Danemarca, Finlanda, Norvegia și Suedia.
Au urmat apoi alte câteva țări la începutul până la mijlocul anilor 1980. Aceste sisteme de prima generație (1G) ar putea suporta mult mai multe apeluri simultane, dar încă foloseau tehnologia celulară analogică.
În 1983, DynaTAC 8000x a fost primul telefon mobil portabil disponibil comercial.
În 1991, tehnologia celulară digitală de a doua generație (2G) a fost lansată în Finlanda de Radiolinja pe standardul GSM.
Standardul GSM este o inițiativă europeană exprimată la CEPT („Conférence Européenne des Postes et Telecommunications”, Conferința Europeană pentru Poștă și Telecomunicații).
În 2001, a treia generație (3G) a fost lansată în Japonia de către NTT DoCoMo pe standardul WCDMA.
Până în 2009, devenise clar că, la un moment dat, rețelele 3G vor fi copleșite de creșterea aplicațiilor cu lățime de bandă intensivă, cum ar fi streaming media.
5G este o tehnologie și un termen folosit în lucrări și proiecte de cercetare pentru a desemna următoarea fază majoră a standardelor de telecomunicații mobile dincolo de standardele 4G/IMT-Advanced.
Foto domeniu public
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu