50 de ani de când s-a înființat Convenția Patrimoniului Mondial

Ideea creării unei mișcări internaționale pentru protejarea patrimoniului a apărut după Primul Război Mondial.
Convenția din 1972 privind protecția patrimoniului mondial, cultural și natural, s-a dezvoltat din fuziunea a două mișcări separate: prima axată pe conservarea siturilor culturale și altele care se ocupă de conservarea naturii.
Cea mai semnificativă trăsătură a Convenției Patrimoniului Mondial din 1972 este că leagă împreună, într-un singur document, conceptele de conservare a naturii și conservarea proprietăților culturale.
Convenția recunoaște modul în care oamenii interacționează cu natura și nevoia fundamentală de a păstra echilibrul dintre cele două.
Convenția definește tipul de situri naturale sau culturale care pot fi luate în considerare pentru înscrierea pe Lista Patrimoniului Mondial.
Cei 5 C ai Convenției Patrimoniului Mondial
Credibilitatea
Consolidarea credibilității Listei Patrimoniului Mondial, ca o mărturie reprezentativă și echilibrată din punct de vedere geografic a proprietăților culturale și naturale de valoare universală remarcabilă.
Conservarea
Asigurarea conservării eficiente a proprietăților patrimoniului mondial.
Consolidarea capacităților
Promovarea dezvoltării unor măsuri eficiente de consolidare a capacităților, inclusiv asistență pentru pregătirea nominalizării proprietăților pe Lista Patrimoniului Mondial, pentru înțelegerea și implementarea Convenției Patrimoniului Mondial și a instrumentelor conexe.
Comunicarea
Creșterea gradului de conștientizare, implicare și sprijin publicului pentru Patrimoniul Mondial prin comunicare.
Comunitățile
Consolidarea rolului comunităților în implementarea Convenției Patrimoniului Mondial.
UNESCO
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu