23 august este Ziua Națională a sandvișului cubanez!

Ziua națională a sandvișurilor cubaneze din SUA (23 augus) sărbătorește bucuria de a devora un sandviș cubanez.
Locul de naștere al sandvișului cubanez – după cum sugerează și numele – provine din cea mai mare națiune insulară din Caraibe.
Sandvișul se caracterizează în principal prin amestecul său delicios de șuncă, brânză, carne de porc și muștar. Mai mult decât atât, cubanos / sandvișul cubanez reprezintă topul culturii din țară!
Ca și în cazul pâinii cubaneze, originea sandvișului cubanez este neclară.
La sfârșitul anilor 1800 și începutul anilor 1900, călătoria între Cuba și Florida era ușoară, în special din Key West și Tampa, iar cubanezii navigau frecvent dus – întors pentru angajare, plăcere și vizite în familie.
Din cauza acestei mișcări constante și în mare parte nedocumentată a oamenilor, culturii și ideilor, este imposibil să spunem exact când sau unde de unde provine sandvișul cubanez.
Unii cred că sandvișul a fost un aliment obișnuit pentru prânz pentru muncitorii atât din fabricile de trabucuri și fabricile de zahăr din Cuba (mai ales din orașele mari, cum ar fi Havana sau Santiago de Cuba), cât și din fabricile de trabucuri din Key West până în anii 1860.
Istoricul Loy Glenn Westfall afirmă că sandvișul a fost „inventat în Cuba și educat în Key West”.
Industria trabucurilor din Florida s-a mutat la Tampa la mijlocul anilor 1880, când comunitatea de imigranți din Ybor City a fost fondată de producătorul de trabucuri Vicente Martinez-Ybor.
Zeci de mii de muncitori cubanezi, spanioli și italieni s-au mutat în zonă în următoarele decenii, declanșând creșterea orașului Tampa de la un sat la un oraș plin de viață.
Primele mențiuni înregistrate despre un sandviș cubanez distinct supraviețuiesc în descrierile cafenelelor muncitorilor din Ybor City și din apropiere de West Tampa din jurul anului 1900, ceea ce a determinat alți istorici să teoretizeze că sandvișul, așa cum este acum, a apărut pentru prima dată acolo.
Un articol de călătorie publicat de Mason City Globe Gazette în 1934 spunea că gătitul din Tampa era „mult mai distinctiv decât în altă parte a statului” și enumeră sandvișurile cubaneze (împreună cu pâinea cubaneză) printre „mâncărurile emblematice” ale orașului.
Până în anii 1960, sandvișurile cubaneze erau, de asemenea, obișnuite în cantina și meniurile restaurantelor din Miami, deoarece orașul câștigase un aflux mare de rezidenți cubanezi după ascensiunea lui Fidel Castro la putere în 1959 în țara lor natală.
Revoluția comunistă a făcut ca un val de expatriați cubanezi să se stabilească și în alte locații și și-au adus cultura și bucătăria cu ei.
Sandvișurile cubaneze și variantele acestora sunt acum servite în diferite comunități cubaneze din exil, în locuri precum New York City, New Jersey, Chicago și Puerto Rico, printre altele.
Foto domeniu public
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu