Cunoaste lumea

Noutăți

216 ani de la nașterea lui Charles Goodyear – inventatorul unui procedeu numit… vulcanizare

  •  
  •  
  •  

În această perioadă, s-ar cuveni să ne amintim de Charles Goodyear (1800-1860), întrucât se împlinesc 216 ani de la nașterea acestuia, precum și de munca sa cu urmări inovatoare. Goodyear, un autodidact, a descoperit un procedeu de vulcanizare pe când avea 39 de ani, dar a reușit să-l patenteze abia după o jumătate de deceniu, după ce a mai adus îmbunătățiri metodei sale și, implicit, produsului finit.

Anterior, Goodyear s-a ocupat de o afacere care n-a funcționat. Goodyear este cel care i-a conferit numele de „vulcanizare” procedeului de tratare termică și de adăugare a sulfului, prin care cauciucul căpătă elasticitate și durabilitate. Unii, mai cârcotași, spun că Goodyear a călcat pe urmele altora, cum ar fi englezul Thomas Hancock, când a elaborat procedeul de vulcanizare a cauciucului și că băștinașii din America Centrală foloseau tehnici de acest soi cu secole înainte. Goodyear n-avea de unde să cunoască realizările tehnologice ale mayașilor, incașilor sau aztecilor în prelucrarea cauciucului natural și nici urmașii acestora nu s-au grăbit să breveteze metodele născocite de către înaintașii lor.

c

Vulcanizarea constituie un proces de natură chimică grație căruia are loc modificarea cauciucului natural sau a polimerilor corespunzători, cu formarea unui material mai rezistent la solicitări și mai flexibil, prin adăugarea de sulf sau alte substanțe cu efecte echivalente. Prin acțiunea lor, sulful sau alte adaosuri exercită modificări asupra polimerilor, formându-se astfel elemente de legătură (punți) între lanțurile distincte de polimeri. Așa este explicată sporirea elasticității și a rezistenței la solicitări. Cauciucul vulcanizat nu mai este lipicios și, cel mai important, el dobândește o superioară rezistență la solicitările de tip mecanic, precum și la acțiunea distructivă a unor substanțe chimice.

Tratarea cauciucului în scopul îmbunătățirii calităților sale este practicată de mai multă vreme, însă procedeul modern, prezentat mai sus și numit „vulcanizare”, a fost descoperit în secolul XIX datorită încercărilor multiple, perseverente, ale inventatorului american Charles Goodyear. Denumirea procedeului provine de la numele zeului Vulcan (Hefaistos, la grecii antici). Vulcan era, la popoarele italice (și nu numai), un zeu al focului și al meșteșugurilor în care era folosit acesta.

a

Autor: Tomi Tohaneanu

Surse: www.biography.com, wikipedia.org

Imagini: wikipedia.org, cooloasistire.com, bradenkelley.com


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii