Cunoaste lumea

Noutăți

20 de milioane de dolari pentru un timbru!

  •  
  •  
  •  

Cel mai rar şi scump timbru din lume, vechi de 160 de ani, a mers din nou la licitație pentru un preţ record de 20 de milioane de dolari. Acesta a fost expus la Londra, înainte să meargă la licitaţia din New York. A fost apoi adus în luna aprilie 2015, la Muzeul Naţional Poştal din Washington. Timbrul este expus în galeria „William H. Gross” a muzeului și va rămâne acolo timp de trei ani, cea mai lungă şi cea mai accesibilă modalitate publică de a prezenta vreodată această piesă filatelică, a precizat institutul Smithsonian din SUA.

1cmagenta7_zps5ecb6baf
Timbrul s-a aflat în colecția lui John Dupont. Instăritul om a plătit în 1980 suma de 935.000$ pentru respectivul timbru.

Timbrul de un cent emis în Guyana Britanică în anul 1856 este de culoare roşu-violet, octogonal şi are imprimat desenul unui vapor.

Potrivit casei Sotheby’s, timbrul a mai fost scos de trei ori la licitaţie şi de fiecare dată a stabilit un record de preţ.

article-0-1E67F39100000578-86_634x421
Acest timbru este ultimul exemplar care s-a păstrat din emisiunea filatelică de un cent pe hârtie magenta din Guyana Britanică. Tipărit cu cerneală neagră pe hârtie de culoare magenta (sau fucsia), prezintă imaginea unei nave cu trei catarge şi motto-ul acestei colonii britanice în limba latina: „Damus Petimus Que Vicissim” („Dăruim şi aşteptăm să primim”).

Au supraviețuit multe exemplare de 4 cenți în timp ce exemplarul de 1 cent magenta, recordul absolut, este singurul cunoscut.

Glen Stephens, un celebru dealer de timbre australian, a declarat că, raportat la dimensiunea lui, acest timbru este cel mai valoros obiect de pe Pământ – aproximativ 350 milioane $ pe kilogram!!!

Scurt istoric: Guiana Britanică a început să producă mărci poştale în 1856. Unul dintre aceste timbre a fost găsit după ani buni de către un băiat din Scoţia, în casa care locuia. Obiectul a fost vândut unui colecţionar local de timbre, iar în 1878, hârtia a ajuns în Marea Britanie. După un timp, marca a ajuns în mâinile lui Philipp von Ferrary, posibil cel mai faimos colecţionar de timbre din istorie. El a oferit colecţia lui unui muzeu din Berlin, care ulterior a vândut-o pentru a repara clădirea avariată după Primul Război Mondial. După ce a fost vândut în 1922 la o licitaţie, timbrul a ajuns la diferiţi colecţionari. Unul dintre ei, John du Pont, a oferit 935.000 de dolari pentru marca poştală, în 1980. Ultima dată, timbrul a fost expus în cadrul unei expoziţii în Australia, în 1987. Acum, timbrul se află expus în Washington DC.

slide_124215_39157NOTA: Primul timbru din lume a apărut în Marea Britanie și s-a numit Penny Black. Optsprezece ani mai târziu, pe 15 iulie 1858 a avut loc prima emisiune de mărci poștale românești intitulată Cap de bour. Emisiunea a fost tipărită în Moldova și reproduce semnul heraldic de pe stema statului. Prima marcă poștală din spațiul românesc este formată din patru valori: 27, 54, 81 și 108 parale. Astăzi, timbrul reprezintă, alături de drapel, imn, stemă și monedă, unul dintre simbolurile naționale.

surse: smithsonian institution, Sotheby’s, wikipedia


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii