100 de ani de la nașterea actriței franceze Simone Signoret

Simone Signoret s-a încadrat în epoca clasică a cinematografiei franceze, a Hollywood-ului din anii 1960 și a dramelor britanice, într-o serie de spectacole geniale.
Numele său este un nume sinonim cu actoria franceză, fiind cea mai recunoscută actriță franceză de către BAFTA, la care se adaugă câștigarea Oscarului pentru rolul său în clasicul “Room at the Top”.
Simone Signoret întruchipează sfârșitul îndrăzneț al cinematografiei postbelice, aducând scânteie și spirit chiar și celor mai mici roluri!
S-a născut la 25 martie 1921 în Wiesbaden, Germania. În copilărie, s-a mutat, datorită tatălui ei, la Neuilly-sur-Seine, în afara Parisului, pentru că acesta lucra pentru Liga Națiunilor.
Signoret s-a trezit curând în cercurile creative pariziene, explorând potențialul de a juca. Ea și-a luat numele mamei pentru a-și ascunde moștenirea evreiască de origine poloneză a tatălui.
Când în 1940 s-a alăturat lui Charles de Gaulle la Londra, ea și-a abandonat studiile pentru a o ajuta pe mama ei să se ocupe de nevoile familiei. După o mică muncă de secretariat, Simone își face prieteni la Café de Flore, locul frecventat de boemii parizieni.
Mulțumită lor, a primit roluri mici până când regizorul Yves Allégret – cu care se va căsători în 1948 – îi va oferi un rol în filmul “Demonii zorilor”.
De la “Casca de Aur” la “Căile Orașului Superior”, pentru care a primit un Oscar în 1960, de la “Thérèse Raquin” la “La vie devant soi”, care i-a adus un César în 1978, inclusiv “La Ronde”, “Les diaboliques”, “Văduva Couderc” sau “Armata din umbră”, Simone Signoret a refuzat întotdeauna să se lase blocată în clișeul idealului feminin.
Filmele sale creionează un portret emoționant al unei actrițe a cărei viață a fost marcată de angajament.
La nivel privat, dragostea la prima vedere din Saint-Paul-de-Vence pentru artistul de muzică Ivo Livi, cunoscut sub numele de Yves Montand, i-a deschis noi orizonturi.
Pentru el, Simone divorțează de Allégret. Companion al Partidului Comunist în anii postbelici, cuplul Signoret-Montand va fi implicat în toate bătăliile inteligenței de stânga: împotriva armelor nucleare, vânătoarea de vrăjitoare din Statele Unite, pentru independența Algeriei și multe altele.
Actriță fără compromisuri, Signoret a devenit ceva asemănător epitomei acțiunii franceze pe ecran.
La o sută de ani de la naștere, imaginarea cinematografului național francez fără ea este aproape imposibilă.
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu