100 de ani de la inființarea primului institut de speologie din lume

Acum 100 de ani a luat ființă primul Institut de Speologie din lume, creat la inițiativa marelui savant Emil Racoviță (1868-1947), biolog, explorator polar și fondator al Biospeologiei, consfințit printr-o lege promulgată de regele Ferdinand I la data de 26 aprilie 1920 și publicată în M.O. nr. 86 din 20 iulie 1920.
Începând cu luna August 2021, Institutul de Speologie „Emil Racoviță” este marcă înregistrată OSIM.
Institutul de Speologie „Emil Racoviță”, primul de acest gen din întreaga lume, își datorează existența inițiativei marelui savant Emil Racoviță (1868-1947), biolog, explorator polar și fondatorul biospeologiei, crearea acestui institut fiind consfințită printr-o lege specială, promulgată la 26 aprilie 1920.
Pentru început, institutul a funcționat ca parte componentă a Facultății de Științe din Cluj, reprezentând cadrul oficial în care fondatorul său a mutat și sediul Societății Științifice „Biospeologica”, pe care o întemeiase în 1907, ca instrument internațional de coordonare a activității tuturor zoologilor interesați de studiul faunei subterane.
Alături de Emil Racoviță, în institutul din Cluj și-au desfășurat activitatea doi eminenți biologi: francezul Rene Jeannel, entomolog și biogeograf de seama și elvețianul Pierre-Alfred Chappuis, specialist în fauna acvatică subterană.
În 1956, institutul a fost reorganizat sub conducerea profesorului Constantin Motas (1891-1980), în noua sa structură el având sediul central la București și o secție la Cluj, iar patru ani mai tarziu, a trecut sub egida Academiei Române, sub conducerea profesorului Traian Orghidan și a profesoarei Margareta Dumitrescu, primind numele de Institutul de Speologie „Emil Racoviță”.
În deceniile următoare, vastului program biospeologic pe care Emil Racoviță îl concepuse inițial în scopul de a ajunge la o reconstituire cât mai fidelă a istoriei naturale a domeniului subteran, i s-au adăugat studii din sfera speologiei fizice și paleontologiei.
Justificată de faptul că speologia este o știință prin excelență sintetică, această multiplicare a direcțiilor de cercetare a avut drept consecință perpetuarea și consolidarea recunoașterii de care institutul s-a bucurat de la bun început pe plan internațional. (iser.ro)
În prezent, organizat sub egida Academiei Române, Institutul de Speologie „Emil Racoviță” cuprinde cinci compartimente cu direcții și programe specifice de cercetare:
- Biospeologie si Edafobiologia Carstului
- Geospeologie si Paleontologie
- Carstonomie, Cadastrul si Protectia Carstului
- Hidrogeochimie
- Compartimentul Cluj – Napoca
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu