10 ROMÂNCE care au cucerit România și Lumea. Performanțe admirabile care au rămas în istorie…

Numele Anei Aslan sau cel al Nadiei Comăneci sunt binecunoscute în România și se bucură de notorietate și peste hotare. Dar alături de aceste nume sunt și altele, ce aparțin unor românce, care, la vremea lor, au obținut performanțe admirabile în domeniile în care au activat. Aripa uitării nu trebuie lăsată să se atingă de aceste nume, deoarece personalitățile care le-au purtat reprezintă și astăzi modele demne de urmat.
1.Smaranda Brăescu (1897-1948) a fost prima româncă ce a obținut brevetul de parașutist. În 1931 a devenit campioană europeană la parașutism iar un an mai târziu a devenit campioană mondială, în urma unui salt efectuat la o înălțime de 7,4 km, în SUA. Primul salt cu parașuta l-a efectuat în anul 1928, de la o înălțime de 600 de metri. Prin saltul din toamna anului 1931, efectuat de la o înălțime de 6000 de metri, a câștigat titlul european la parașutism și a depășit, totodată, și recordul înregistrat în SUA, de 5384 de metri. Parașuta pe care a folosit-o în saltul de la 7400 de metri, în urma căruia a devenit campioană mondială, era de concepție românească. Recordul său a putut fi depășit abia după două decenii. La bordul unui avion proprietate personală, în anul 1932 românca Smaranda Brăescu a brăzdat văzduhul de deasupra Mării Mediterane, de la Roma la Tripoli, într-un timp record, de doar 6 ore și 10 minute.
2. Irina Burnaia (1909-1997) a fost prima femeie care a traversat Munții Carpați la bordul unui aparat de zbor. Numele său real era Irina Cioc și a lucrat ca avocată, în Ilfov. Numele de Burnaia l-a împrumutat de la cel al unei ape curgătoare din zona natală. Irina Burnaia a fost cea de-a doua femeie din România care a obținut brevetul de pilot.
3. Elena Caragiani-Stoenescu (1887-1929) a fost prima femeie aviator din țara noastră. Primul său zbor a avut loc în anul 1912, alături de instructorul său, dar licența de pilot a obținut-o în 1914, în Franța, de la Federația Aeronautică Internațională.
4. Marina Ştirbei (1912-2001) a obținut locul întâi la primul concurs de aviație care a avut loc în România, în anul 1936 și tot în acea perioadă a devenit prima femeie-aviator din România care a zburat pe deasupra Mării Baltice în condiții de ceață foarte deasă.
5. Florica Bagdasar (1901-1978) a fost prima femeie care a condus un minister, în România. S-a aflat la conducerea Ministerului Sănătății între 1946 și 1948, când a fost eliberată din funcție. Florica Bagdasar a absolvit Facultatea de Medicină în anul 1925. A fost soția marelui neurochirurg Dumitru Bagdasar, pe care, nu de puține ori, l-a ajutat în intervențiile sale chirurgicale și a fost, totodată, fiica inginerului macedo-român Sterie Ciumetti.
6. Cecilia Cuțescu-Storck (1879-1969) a fost o pictoriță deosebit de apreciată în perioada dintre cele două războaie mondiale. A fost soția marelui sculptor Frederic Storck. În anul 1916 a devenit prima femeie care a obținut titlul de profesor la o universitate publică de artă din Europa, ocupând catedra de arte decorative din cadrul academiei bucureștene de arte frumoase.
7. Elena Negruzzi (1876-1949) a reușit să devină prima femeie care a profesat ca avocat în România. În anul 1914, Ella Negruzzi, fiică a scriitorului Leon Negruzzi, a absolvit Facultatea de Drept din Iași, dar după terminarea facultății nu a fost primită în barou, deoarece, fiind femeie, nu avea drept de vot, conform legilor vremii. Vreme de 6 ani a luptat pentru dreptul său de a profesa. În cele din urmă a fost primită în barou, devenind prima femeie avocat din țara noastră.
8. Maria Virginia Andreescu Haret (1894-1862) a dobândit gradul de arhitect inspector general, fiind prima femeie din lume care a ajuns într-o asemenea poziție. Soțul său a fost fiul lui Spiru Haret.
9. Nadia Comăneci este prima gimnastă din lume care a obținut punctajul maxim posibil (nota 10) la Jocurile Olimpice din 1976, de la Montreal, pe când avea doar 14 ani. A obținut 5 medalii de aur, la Jocurile Olimpice la care a luat parte, în extraordinara sa carieră. S-a retras din activitatea competițională în anul 1984.
10. Ana Aslan (1897-1988) a fondat (în 1952) primul institut geriatric din lume, recunoscut de către Organizația Mondială a Sănătății. Ca medic, Ana Aslan a pus la punct medicamentele Aslavital și Gerovital H3. A avut o activitate de pionierat în domeniul gerontologiei și geriatriei, fiind apreciată atât în țară cât și peste hotare, printre pacienții săi numărându-se nume dintre cele mai cunoscute ale scenei internaționale.
Autor: Tomi Tohaneanu
Sursa: wikipedia.org
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu