Unicornii mărilor, viețuitoarele marine desprinse parcă din povești

Aceste viețuitoare marine care par desprinse din poveștile cu unicorni trăiesc în apele arctice și sub-arctice, de cele mai mult ori putând fi zăriți în apropierea ghețarilor. Narvarii au o greutate de 2 tone și pot atinge lungimi de 4-5 metri. Cornul din față are o lungime medie de 2,6 metri, însă modul exact pentru care este folosit nu se cunoaște. Se speculează doar faptul că masculii folosesc acest dinte canin spiralat pentru a sparge gheața.
În 2014, oamenii de știință au analizat acest dinte în detaliu și au descoperit că nu are smalț. În schimb, apa curge prin terminații nervoase, astfel încât Narvalul poate simți diferențe de temperatură și cantitatea de sare de mare prezentă în zona în care se află.
De asemenea, la fel ca și în cazul coarnelor cerbului, și acest dinte poate reprezenta o caracteristică sexuală secundară pentru masculi. Narvarii se hrănesc cu o mare varietate de creveți și pești, precum codul sau cambula.
Aproximativ jumătate de an aceștia trăiesc sub apa înghețată, se pot scufunda la o adâncime maximă de 2,5 km, iar culoarea lor se schimbă în funcție de vârstă. Nou-născuții sunt de culoarea albastru-gri, puii mai mărișori negru-albastru, iar adulții sunt de un gri marmorat.
La fel ca majoritatea cetaceelor, din păcate, și Narvarii sunt pe cale de dispariție. Conform estimărilor, astăzi mai trăiesc circa 80.000 de exemplare.
Mai există însă o specie de pești cu caracteristici asemănătoare… Peștele Unicorn este de asemena o viețuitoare marină care ne poate duce cu gândul la mitologie. Acesta trăiește în zonele tropicale, este viu colorat și atinge o lungime de 60 de centimetri, Cornul este utilizat pentru a se apăra de prădători.
sursa: .bbc.com/earth/s
Traducerea și adaptarea: Radu Ungureanu
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu