Noutăți

Se cere scoaterea de pe piaţă a sării iodate. Află de ce e periculoasă!

Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România (APC România) solicită eliminarea restricției legale de comercializare a sării neiodate din magazine. Românii consumă zilnic de 2-3 ori mai multă sare ‘iodată’ decât cantitatea recomandată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), care este de 5 grame de sare. Acest consum ridicat de sare explică rata ridicată a hipertensivilor- circa 40% din populația adultă a țării noastre- precum și numărul mare de decese provocate de bolile cardiovasculare și atacurile cerebrale.

Studiul privind calitatea sării face parte din Campania Națională de Informare și Educare: “Hrană sănătoasă, o investiție pe termen lung în sănătatea noastră”. Prin această campanie, Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România își dorește să promoveze un stil de viață sănătos și să tragă un semnal de alarmă în privința unor produse alimentare bogate în sare, zahăr și grăsimi și a unor aditivi alimentari care prezintă un risc ridicat asupra sănătății consumatorilor.

În procesul industrial de iodare a sării se folosesc următoarele substanțe chimice: iod, iodat de potasiu, iodură de potasiu, carbonat de sodiu, carbonat de magneziu, ferocianură de potasiu.

S-au analizat 25 de produse şi s-au identificat 6 tipuri de substanțe și aditivi alimentari, după cum urmează: iod, iodat de potasiu, iodură de potasiu, carbonat de sodiu, carbonat de magneziu și ferocianură de potasiu.

saoooore

“Sarea, din păcate, a fost transformată dintr-un condiment folosit zilnic în alimentația noastră într-un medicament printr-o măsură legală intrată în vigoare în anul 2002. Sarea iodată ar trebui să fie excepția și nu regula. Majoritatea covârșitoare a consumatorilor nu realizează pericolele la care se expun prin consumarea zilnică a sării iodate. Având în vedere că se încalcă un drept fundamental al consumatorilor — dreptul de a alege — solicităm eliminarea restricției legale de comercializare a sării neiodate din micile și marile structuri comerciale.” a declarat Conf. univ. dr. Costel Stanciu, președintele APC România.

image003Muntele de Sare de la Slănic Prahova

surse: rador, agerpres, APC România


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

8 Comments on Se cere scoaterea de pe piaţă a sării iodate. Află de ce e periculoasă!

  1. Jecalo Viorica // 18 decembrie 2015 at 9:29 // Răspunde

    Numai asa vom avea o justitie curata.

  2. De cand a fost data legea lui Nastase, cu obligativitatea de a consuma sare iodata, adica de peste 10 ani , ma chinui sa cumpar sare neiodata, care evident este mult mai scumpa, fac paine in casa si doar rare ori o cumpar din comert. Dar trebuie tinut cont ca toate produsele alimentare fabricate industrial contin sare iodata: mezeluri, biscuiti, prajituri…
    Era si cazul sa se ia atitudine.
    Abia astept initierea unei petitii in acest sens. Va urez succes!

  3. Pe langa iod ar trebui sa se scoata si fungicidul ” Initium”
    Introdus de ministrul agriculturii Ciolos din 2010 fara acordul populatiei.

    • smaranda moise // 13 februarie 2016 at 8:56 // Răspunde

      Pentru a elimina un gram de initium din organism ,asteptam un an.Dar în acest timp cîte grame ingetim ?
      Trebuie luate masuri !

  4. Statisticile efectuate pe o medie de zece ani inainte de iodarea populatiei prin sare si media de trei ani dupa iodare arata niste rezultate ingrijoratoare: numarul de cazuri de cancer tiroidian s-a dublat, hipertiroidia a crescut de 5,4 ori, iar hipotiroidia a crescut de 2,3 ori. Ironia este ca numarul hipotiroidiilor, pe care au sperat guvernantii sa-l amelioreze, s-a marit! Rezultate asemanatoare au aparut si atunci cand in alte tari s-au facut experimente cu sare iodata. Un departament al Universitatii din Atena arata ca, in urma consumului de sare iodata de catre locuitorii din 12 orase din Anglia, Spania si Zair, a crescut alarmant numarul de cazuri de hipotiroidii si de gusa multinodulara. In Salta, un oras din Argentina, administrarea de sare iodata a fost intrerupta ca urmare a cresterii numarului de cazuri de cancer tiroidian papilar. Cum sa scapam de sentimentul ca informatiile se bat cap in cap? Carentele de iod duc, intr-adevar, la problemele despre care se vorbeste, numai ca sunt foarte putine persoane care se afla in acest caz in Romania. La noi in tara, peste 99% din populatie este normala din punct de vedere tiroidian, asa ca iodul din sare nu face altceva decat sa dea nastere la excese. In plus, motivul principal pentru care guvernantii isi justifica hotararea este ca astfel vor fi eradicate problemele de hipotiroidie (cele pe care le au mai putin de un procent din populatie!). Insa deficitul de iod este doar una din cele 18 cauze ale hipotiroidiei! De ce trebuie toata lumea sa puna in mancare sare cu iod?
    150 DE MICROGRAME PE ZI ESTE DOZA DE IOD RECOMANDATA UNUI ADULT
    CARNEA SI MURATURILE SUNT AFECTATE
    Asociatia Romana a carnii a protestat impotriva masurii guvernamentale, pe motiv ca iodul din sare prejudiciaza calitatea produselor. Una dintre probleme consta in accidentele care apar in procesul tehnologic din cauza radioactivitatii extreme a iodului. Din punct de vedere bacteriologic, reactiile chimice provoaca modificari in culoarea si mirosul carnii – fapt care ii face de multe ori pe consumatori sa prefere produsele din import. Sunt mai scumpe si – culmea! – au pe eticheta mentiunea: Non-iodized salt! (sare neiodata – n.r.). Cat despre muraturi, toata lumea stie ca iodul le inmoaie si le strica. In alte tari, alaturi de sarea iodata de pe rafturile magazinelor, exista si sare neiodata, asa ca oricine poate sa si-o aleaga pe cea de care are nevoie. La noi, ciudata hotarare guvernamentala ne-a lasat totusi o portita de scapare: gasim sare marina si sare grunjoasa doar in farmacii si in magazinele care vand produse naturale.
    Sarea fina este tratata cu E 535, un cod care ascunde denumirea periculoasa de ferocianura de sodiu. O sare a unei cianuri de fier? Suna toxic, si este. Singurul avantaj este ca impiedica intarirea sarii si se spune ca in cantitati mici nu e daunatoare. Pe termen lung, provoaca tulburari hepatice, nervoase si ale tubului digestiv, precum si risc de alergii. De asemenea, sarea fina nu contine mai deloc magneziu, un mineral necesar sanatatii sistemului cardiovascular.
    DE 5,4 ORI A CRESCUT NUMARUL CAZURILOR DE HIPERTIROIDIE IN TREI ANI DE IODARE FORTATA A POPULATIEI !

  5. Adina Constantinidi // 26 ianuarie 2016 at 21:57 // Răspunde

    Pe piata exista atat sare iodata cat si ne iodata. Mai mult chiar, exista si sare de Himalaya iodata si ne iodata, iar cea iodata este mai scumpa. Nimeni nu ne obliga sa folosim una sau alta, fiecare foloseste ce vrea si nu stiu de ce se face atata caz. Cei care au probleme cu tiroida si cei care se tem de probleme cu tiroida pot opta pentru sarea ne iodata, nu-i opreste nimeni si nu vad de ce ar trebui sa fie scoasa de pe piata una sau alta. Eu prefer sarea iodata. Ar fi bine sa ne amintim cand si de ce s-a introdus sarea iodata si ce pericole de iradiere mai sunt inca… In special pentru cei care au trait cernobâlul, sarea iodata ramane medicament. Daca exista persoane care isi toarna sare in mancare cu solnita si mananca sare cu mancare in loc de mancare cu sare, vor fi hipertensive, vor avea boli cardiovasculare si atacuri cerebrale indiferent ce tip se sare folosesc. Restul e un fel de isterie cum sunt atatea altele… Ma mir ca nu se interzice sarea cu totul, sa ne invete minte daca n-am ascultat oms-ul sa folosim doar 5 grame pe zi…

  6. In nici un hipermarket sau supermarket nu se gaseste sare neiodata. Nu mai spun despre lipsa de informare: majoritatea consumatorilor nici macar nu-si pun problema ca ar putea alege, pentru ca apoi sa mearga sa caute sarea neiodata in plafare. Si daca tot vorbim despre libertatea de a alege, atunci de ce e necesara o lege care sa impuna utilizarea sarii iodate ? cf HG nr. 568/2002,Art. 10:
    (1) Pe teritoriul Romaniei este interzisa comercializarea cu amanuntul a sarii neiodate, atat pentru uzul personal, cat si pentru utilizarea in alimentatia publica si colectiva.
    (2) Prin derogare de la prevederile alin. (1) este permisa comercializarea sarii neiodate numai prin reteaua do magazine PLAFAR, magazine naturiste si farmacii, in segmentul produselor care nu necesita reteta pentru achizitionare, ambalata in cantitati ce nu depasesc 0,5 kg. Deci, despre ce fel de alegeri vorbim?

  7. Sunt de acord ca trebuie schimbata legea, in sensul de a nu mai interzice comercializarea
    sarii neiodate in magazinele de larg consum. In orice caz e mai periculoasa deficienta de iod
    decat excesul, iar excesul poate fi evitat cel mai usor. Citeiti aici macar pag 3,4 si 5: http://www.unicef.org/romania/ro/Strat_IOD_rom.pdf

    si mai sunt si astea:
    https://ro.wikipedia.org/wiki/Iod
    http://www.telegrafonline.ro/aproape-un-sfert-din-populatia-romaniei-are-deficit-de-iod
    http://medicalnet.ro/carenta-geochimica-de-iod-pe-teritoriul-romaniei/897/
    http://www.cluj-endocrinologie.ro/index.php/12-articole-medicale/tiroida/12-suplimentarea-cu-iod-in-sarcina-si-alaptare
    De unde citez: “S-a demonstrat că şi formele uşoare de deficit iodat, au efecte nefavorabile
    cum ar fi o scădere a IQ-ului potenţial cu până la 13.5 puncte.
    Iodul nu poate fi sintetizat de către organismul uman, de aceea, un aport adecvat de iod
    este foarte important la femeia însărcinată şi care alăptează.”

    Ca sa vezi ce inseamna distribuirea masiva a alarmismelor de genul asta…. adevarul e pe la mijloc.

Lasă un răspuns la Amalia Anulează răspunsul

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii