Postul Sfintei Mării sau Sântămăriei

Postul Adormirii Maicii Domnului începe de obicei pe 1 august și are o durată de două săptămâni (1-15 august).
Lăsata secului pentru postul Adormirii Maicii Domnului se face pe data de 31 iulie.
În cazul în care 31 iulie este în zi de miercuri sau vineri, se lasă sec în seara zilei de 30 iulie și postul începe pe 31 iulie. Anul acesta, Postul Adormirii Maicii Domnului începe pe 1 august. (crestinortodox.ro)
Este un post care îi pregătește pe creștini pentru cele două mari praznice din luna august: Schimbarea la Față (6 august) și Adormirea Maicii Domnului (15 august).
Originea acestui post a fost fixată în secolul al V lea când s-a dezvoltat cultul Maicii Domnului.
La început durata postului Adormirii Maicii Domnului era diferită pentru creștini, cei din Antiohia posteau o zi, pe 6 august, în vreme ce la Ierusalim acest post ținea opt zile.
Existau și creștini care posteau toată luna august, în vreme ce alții posteau în luna septembrie.
Uniformizarea datei și a duratei postului a avut loc în sec. al XII-lea, la sinodul local din Constantinopol (1166), condus de patriarhul ecumenic Luca Crysoverghis.
Aici s-a stabilit ca acest post să fie ținut începand cu 1 august și să se termine pe 15 august, ziua prăznuirii Adormirii Maicii Domnului. (Adrian Cocoșilă)
Principala sărbătoare a Maicii Domnului este Adormirea Maicii Domnului („Sfânta Maria Mare”), sărbătorită pe 15 august de ortodocși, greco-catolici, romano-catolici și anglicani.
Toți aceștia sărbătoresc pe 8 septembrie Nașterea Maicii Domnului („Sfânta Maria Mică”).
Pe 12 septembrie romano-catolicii serbează Sfântul Nume al Mariei, cu referire încrederea în puterea invocării acestui nume.
Pe 15 septembrie catolicii sărbătoresc Maica Îndurerată (în latină Mater Dolorosa).
Pe 25 martie biserica catolică și cele ortodoxe sărbătoresc Buna Vestire. În limbaj popular sărbătoarea se numește Blagoveștenie.
Bisericile ortodoxe, greco- și romano-catolice sărbătoresc pe 21 noiembrie Intrarea în Biserică a Maicii Domnului (sau Aducerea Maicii Domnului la Templu, când Sf. Maria avea trei ani). În limbaj popular sărbătoarea se numește Ovidenie.
Biserica romano-catolică mai sărbătorește Neprihănita Zămislire pe 8 decembrie.
Biserica anglicană mai sărbătorește Purificarea Sfintei Fecioare Maria pe 2 februarie, un aspect al sărbătorii ortodoxe și catolice Întâmpinarea Domnului.
Bisericile ortodoxe și cele greco-catolice mai sărbătoresc:
Adunarea credincioșilor în cinstea Preasfintei Fecioare, Născătoare de Dumnezeu/Serbarea Maicii Domnului, pe 26 decembrie
Acoperământul Maicii Domnului pe 1 octombrie
Izvorul Tămăduirii în vinerea din săptămâna de după Paști
Zămislirea Sfintei Fecioare de către Sfânta Ana/Zămislirea Sfintei Fecioare de către Sfânta Ana (Neprihănita Zămislire), pe 8 decembrie.
Punerea în raclă a cinstitului veșmânt al Maicii Domnului/Aducerea veșmântului Născătoarei de Dumnezeu în Biserica Vlaherne, la 2 iulie
Punerea în raclă a brâului Maicii Domnului, la 31 august.
De asemenea, atât catolicii, cât și ortodocșii serbează, în funcție de țară, regiune și tradiție, diverse apariții sau icoane ale Maicii Domnului.
Foto domeniu public
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu