Cunoaste lumea

Noutăți

O lume a culorilor și formelor neobișnuite… Văzute la microscop, așa arată „banalele” fire de nisip! Galerie foto uimitoare

  •  
  •  
  •  

În general, nisipul pare a avea un aspect destul de neatractiv, atunci când îl privim cu ochiul liber, fără ajutorul vreunui dispozitiv de mărire. Totuși, aspectul său îți indică faptul că este departe de a fi o materie omogenă, întrucât, dacă îl privești mai cu băgare de seamă, vei vedea mici particule opace și fărâme de materie strălucitoare ori translucidă, alături de resturi de materie vegetală, pietricele și multe elemente de origine neidentificată. Totuși, nimic nu te face să bănuiești ceea ce se poate observa la microscop.

e

Fotografiile realizate asupra unor firicele de nisip mărite de până la 300 de ori cu ajutorul microscopului arată că într-o mână de nisip se ascunde de fiecare dată o lume unică, fermecată, a formelor curioase și a culorilor vii. Imaginile de mai jos au fost realizate de către dr. Gary Greenberg, cel care a creat, în anii ’90, microscoapele 3D de înaltă definiție. Până la etatea de 33 de ani Greenberg a fost fotograf și regizor. La acea vârstă, s-a mutat de la Los Angeles la Londra și s-a dedicat cercetării în domeniul biomedical.

a

Gary Greenberg este preocupat de studiul științific iar în activitățile sale se folosește de tehnologiile optice ultramoderne. Începând cu anul 2001, dr. Greenberg s-a concentrat, în studiille sale realizate cu ajutorul microscopului, pe obiectele și materialele obișnuite, cum ar fi nisipul, florile, produsele alimentare. Aceste obiecte și materii banale, prezente în viața de zi cu zi a oricărei persoane, ne arată o nouă realitate, un fel de univers paralel, atunci când sunt mărite de sute de ori. Sunt scoase la iveală aspecte tainice și neașteptate ale realității obiective.

f

Compoziția nisipului poate varia între limite extrem de largi, în funcție de zona din care provin mostrele prelevate spre studiere. Mostrele de nisip din zonele de coastă din Hawaii pot constitui, după cum se vede în imaginile prezentate aici, subiectele unor fotografii al căror aspect îi stârnesc din plin curiozitatea privitorului. Mostrele prelevate conțin rămășițe ale unor organisme care se dezvoltă în mările calde sau chiar fosile interesante, provenite de la specii care nu mai există în fauna actuală.

b

Chiar dacă, la prima vedere, nisipul prelevat din două zone de țărm diferite, aflate la mari distante, poate să pară foarte asemănător din punct de vedere al culorii și aspectului grosier, diferențele ce ni se dezvăluie la microscop sunt spectaculoase și depind de condițiile de mediu, de temperatură, de caracteristicile apei din apropierea căreia a fost prelevat nisipul.

d
c

Autor: Tomi Tohăneanu

Surse informații și imagini: www.boredpanda.com, sandgrains.com


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii