Drama antică a orașului Pompeii s-a repetat în Caraibe, acum 20 de ani. Află povestea! (Galerie foto)

Din filme, emisiuni TV și din cărți, ne este binecunoscută povestea orașului antic Pompeii, aflat nu departe de Napoli (Italia), așezare romană pe care Vezuviul înfuriat a acoperit-o cu piroclastite și cenușă vulcanică în anul 79 după Hristos. Mai puțină lume știe că există și un… Pompeii al Caraibelor. Un Pompeii modern!
Zona Caraibelor cuprinde peste 7000 de insule, recife și stânci marine, aflându-se la răsărit de America Centrală. Montserrat, o formațiune insulară de dimensiuni medii, este numită „insula de smarald a Caraibelor” sau „Pompeii din Caraibe”.
Mica insulă Montserrat a fost colonizată de către britanici în secolul XVII. Coloniștii din partea sudică a insulei n-au știut, la început, ce se ascunde sub picioarele lor și că se află într-o zonă cu activitate vulcanică puternică. Credeau că vulcanul insulei doarme, că nu se va trezi prea curând.
În iulie 1995, vulcanul Soufrière Hills, care se afla de secole în adormire, a revenit la viață. Erupția a îngropat capitala insulei, numită Plymouth, sub 12 metri de noroi vulcanic. A distrus aeroportul și a trasformat sudul insulei într-o zonă nelocuibilă. Locuitorii acelei zone au fost evacuați și s-au impus restricții pentru vizitatori.
În urma evenimentului din 1995, insula a fost părăsită de către o jumătate din populația sa. În următoarea perioadă, a avut loc și alte manifestări ale activității vulcanice. În primii ani de după 2000, activitatea vulcanică a constat doar în sporadice expulzări de cenușă vulcanică.
Între noiembrie 2009 și februarie 2010 a avut loc o erupție care a determinat importante scurgeri de lavă, pe versanții vulcanului. În acea regiune a insulei s-a instituit o zonă de excludere, în care se pătrunde numai cu aviz de la autoritățile din Montserrat.
Zona de nord a insulei Montserrat a fost prea puțin afectată de către activitatea vulcanică; nici activitățile din zonă și nici mediul natural n-au avut de suferit prea mult din cauza erupțiilor de după 1995. Prin urmare, la doar 10 ani de la erupția principală, în Montserrat a fost deschis din nou un aeroport, unde vin și de unde pleacă zilnic, câteva avioane.
În partea de nord a insulei, vegetația este abundentă. Acolo se află, la fel ca și în alte insule din regiunea Caraibelor, o serie de specii de plante și animale rare. În anul 2006, botaniștii au salvat câteva exemplare dintr-o orhidee rară – orhideea de Montserat (Epidendrum montserratense) și le-au transplantat în frumoasa grădină botanică a acestei greu încercate insule, despre care se spune, frecvent, că este un Pompeii caraibean.
Autor: Tomi Tohaneanu
Sursa: www.thevintagenews.com
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu