Cunoaste lumea

Noutăți

Drama antică a orașului Pompeii s-a repetat în Caraibe, acum 20 de ani. Află povestea! (Galerie foto)

  •  
  •  
  •  

Din filme, emisiuni TV și din cărți, ne este binecunoscută povestea orașului antic Pompeii, aflat nu departe de Napoli (Italia), așezare romană pe care Vezuviul înfuriat a acoperit-o cu piroclastite și cenușă vulcanică în anul 79 după Hristos. Mai puțină lume știe că există și un… Pompeii al Caraibelor. Un Pompeii modern!

a

Zona Caraibelor cuprinde peste 7000 de insule, recife și stânci marine, aflându-se la răsărit de America Centrală. Montserrat, o formațiune insulară de dimensiuni medii, este numită „insula de smarald a Caraibelor” sau „Pompeii din Caraibe”.

1

Mica insulă Montserrat a fost colonizată de către britanici în secolul XVII. Coloniștii din partea sudică a insulei n-au știut, la început, ce se ascunde sub picioarele lor și că se află într-o zonă cu activitate vulcanică puternică. Credeau că vulcanul insulei doarme, că nu se va trezi prea curând.

5

În iulie 1995, vulcanul Soufrière Hills, care se afla de secole în adormire, a revenit la viață. Erupția a îngropat capitala insulei, numită Plymouth, sub 12 metri de noroi vulcanic. A distrus aeroportul și a trasformat sudul insulei într-o zonă nelocuibilă. Locuitorii acelei zone au fost evacuați și s-au impus restricții pentru vizitatori.b

În urma evenimentului din 1995, insula a fost părăsită de către o jumătate din populația sa. În următoarea perioadă, a avut loc și alte manifestări ale activității vulcanice. În primii ani de după 2000, activitatea vulcanică a constat doar în sporadice expulzări de cenușă vulcanică.

d

Între noiembrie 2009 și februarie 2010 a avut loc o erupție care a determinat importante scurgeri de lavă, pe versanții vulcanului. În acea regiune a insulei s-a instituit o zonă de excludere, în care se pătrunde numai cu aviz de la autoritățile din Montserrat.

c

Zona de nord a insulei Montserrat a fost prea puțin afectată de către activitatea vulcanică; nici activitățile din zonă și nici mediul natural n-au avut de suferit prea mult din cauza erupțiilor de după 1995. Prin urmare, la doar 10 ani de la erupția principală, în Montserrat a fost deschis din nou un aeroport, unde vin și de unde pleacă zilnic, câteva avioane.

7

În partea de nord a insulei, vegetația este abundentă. Acolo se află, la fel ca și în alte insule din regiunea Caraibelor, o serie de specii de plante și animale rare. În anul 2006, botaniștii au salvat câteva exemplare dintr-o orhidee rară – orhideea de Montserat (Epidendrum montserratense) și le-au transplantat în frumoasa grădină botanică a acestei greu încercate insule, despre care se spune, frecvent, că este un Pompeii caraibean. 

f

4

e

3

i

2

6

Autor: Tomi Tohaneanu

Sursa: www.thevintagenews.com


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii