Cunoaste lumea

Noutăți

Casele îngropate pe jumătate din Islanda (Foto)

  •  
  •  
  •  

Keldur, un toponim islandez care înseamnă „izvoare”, este un cătun agricol islandez situat la aproximativ 15 kilometri nord-est de Hvolsvöllur în județul Rangárvallasýsla, cândva o localitate importantă.

Se mai vede acolo si astăzi un ansamblu de clădiri vechi acoperite cu turbă, precum și o biserică (refăcută în 1875).

Potrivit Saga lui Njáll le Brûlé, primul colonist care s-a stabilit acolo a fost Ingjaldur Höskuldsson, în secolul al XI-lea.

În secolele al XII-lea și al XIII-lea, Keldur a fost deținut de puternicul clan Oddi și de liderul său Jón Loftsson, care a trăit acolo până la moartea sa în 1197.

Keldur a fost mult timp amenințat de eroziune și răspândirea nisipurilor vulcanice (probabil de la erupția Hekla din 1510), iar fermierii au fost nevoiți să munvească permanent pentru a preveni deșertificarea locului.

Clădirile în sine au fost reconstruite de multe ori. Cătunul avea cândva, pe lângă fermă și biserică, o forjă, o moară, magazii, un grajd, un tunel etc.

În secolul al XIX-lea, fermierul Guðmundur Brynjólfsson (1794–1883) a adus îmbunătățiri majore clădirilor.

Skúli Guðmundsson (1862–1946), unul dintre cei 25 de copii ai lui Guðmundur, a fost ultima persoană care a locuit în vechea fermă. Ferma a devenit proprietatea Muzeului Național Islandez în 1942.

Keldur Farmhouse Eve este considerată a fi cea mai veche casă care se află încă în picioare în Islanda. Există și astăzi o fermă modernă de lucru în imediata vecinătate a clădirilor istorice.

Foto domeniu public


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii