Aplicații ale probabilității în viața de zi cu zi

Una din lamentările comune ale elevilor nevoiți să parcurgă o lecție dificilă la matematică este „La ce îmi va folosi asta în viața reală?”
Răspunsul la această întrebare este destul de complex și în acest articol ne vom rezuma să arătăm doar cum probabilitatea, un concept din matematică, este aplicat în diferite arii de activitate.
Ce este probabilitatea?
Probabilitatea este un termen matematic care descrie șansele ca un eveniment să aibă loc. Această unealtă ne poate ajuta să înțelegem ce este posibil să se întâmple și ce nu, chiar dacă viața de zi cu zi pare foarte haotică și multe lucruri parcă nu au sens. Iată unde se aplică acest concept cu succes!
Ce aplicații are probabilitatea?
- Previziuni legate de vreme
Ați auzit vreodată formulări precum „60% șanse de ploaie?” V-ați întrebat de unde vine acest procent? Meteorologii folosesc echipament specializat și algoritmi pentru a înțelege care este probabilitatea unui eveniment meteo, pe baza istoricului și a trendurilor actuale. 60% înseamnă că a plouat în 60 de zile din 100 cu aceleași condiții meteo.
- Rezultatele unor competiții sportive
Cei care plasează pariuri sportive trebuie neapărat să se împrietenească cu matematica dacă vor să aibă succes. Probabilitatea este utilizată și de antrenori care trebuie să găsească cea mai bună strategie de urmat într-un joc în funcție de media performanțelor unui jucător.
- Jocuri de noroc
Cel mai banal joc de cărți până la ruleta online se bazează pe probabilitate, jucătorii fiind nevoiți să estimeze șansele lor de a le cădea cărțile sau zarurile potrivite.
- Asigurări
Dacă ai ști sigur că nu vei avea niciodată un accident de mașină, nu ai avea de ce să cheltui bani pe asigurare. O dată ce ai pornit motorul și ai plecat de pe loc, probabilitatea de a fi implicat într-un accident devine non-0. Cei care au șanse mai mari de a face accident, cum ar fi tinerii, plătesc o primă de asigurări mai mare.
- Semafoare
Uneori semafoarele par să funcționeze după legi numai de ele știute. De fapt, ele se bazează pe probabilitate. În zonele mai intens circulate unde probabilitatea ca pietonii să traverseze strada în număr semnificativ este mai mare, semaforul afișează verde pentru aceștia pentru perioade mai lungi.
- Medicină
De unde știe medicul că simptomul tău este cauzat de o banală infecție și nu de ceva mai grav? Medicii se bazează pe proverbul inventat în anii 1940 de Dr. Theodore Woodward, profesor la Universitatea de Medicină din Maryland, care spune: „Când auzi copite, gândește-te la cai, nu la zebre”. Adică dacă ai de-a face cu un simptom, gândește-te întâi la afecțiunea care îl produce cel mai frecvent.
- Predicții legate de rezultatul alegerilor
În preajma oricărei alegeri presa oferă tot felul de estimări și previziuni legate de rezultate. Oficialii electorali folosesc date de la alegerile anterioare pentru a înțelege cum a votat o regiune în trecut și pentru a specula cu privire la preferințele lor de acum.
Rezultatele din trecut se combină cu tendințele actuale și datele din sondaje, iar specialiștii fac numeroase calcule pentru a ajunge la o concluzie referitoare la cine va câștiga.
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu