Noutăți

Ziua în care Coreea de Nord a doborât un avion american…

Digi24: După demonstrația de forță a bombardierelor americane de-a lungul coastelor sale, Coreea de Nord a amenințat că-și va trimite inamicul „în mormânt”. Dincolo de propagandă, există un precedent: în 1969, nord-coreenii chiar au doborât un avion de supraveghere american, cu 31 de persoane la bord.

„Cum Statele Unite au declarat război țării noastre, avem tot dreptul să luăm contramăsuri, inclusiv dreptul de a doborî bombardiere americane, chiar dacă ele nu sunt în spațiul nostru aerian”, declara la 23 septembrie, în marja Adunării Generale a ONU, ministrul nord-coreean al afacerilor externe, Ri Yong-ho.

Și totuși, dacă nord-coreenii ar decide să doboare avioane americane, fie și în afara spațiului lor aerian, nu ar fi pentru prima dată.

Să ne întoarcem în timp, în 1969. Donald Trump avea doar 22 de ani, iar Kim Jong-un nici nu se născuse. Era în plin Război Rece, iar unul dintre fronturi era Vietnamul. Statele Unite organizau misiuni pentru a colecta, în totală discreție, informații depsre comunicațiile dintre țările blocului de Est. Programul se numea „Umbra cerșetoare”. (Beggar Shadow).

Era marți, 15 aprilie, ora 7:00 dimineața. Un avion american de supraveghere radar, de tip Lockheed EC-121M Warning Star, decolează de la baza aeronavală Atsugi, din Japonia. Misiunea era să se deplaseze de-a lungul coastei de nord-est a Coreei de Nord, rămânând însă în spațiul aerian internațional, deasupra Mării Japoniei. Misiunea nu comporta niciun risc, a apreciat agenția de securitate a armatei americane, care mai întreprinsese deja 200 de zboruri de acest tip, fără incidente, numai în 1969.

Și totuși, la ora 12:30, două avioane de vânătoare MiG-21 decolează din Coreea de Nord și iau urma aparatului Lockheed Warning Star.  La ora 13:47 cele două avioane doboară aparatul american, la bordul căruia se aflau 31 de membri ai echipajului. Printre ei se aflau opt ofițeri și 23 de voluntari, inclusiv traducători de coreeană și rusă.

Citește mai mult: Digi24


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

1 Comment on Ziua în care Coreea de Nord a doborât un avion american…

  1. la bord se aflau traducatori de coreeana si rusa ??? pai inseamna ca acestia aveau in aer un radio gen Europa Libera,alta explicatie nu exista pentru a justifica prezenta a 23 de voluntari de genul asta…

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii