Noutăți

Zidul Lacrimilor – Muntele Waialeale, Hawaii. Unul dintre locurile cu cele mai multe precipitații anuale de pe glob (Galerie foto)

Muntele Waialeale (sau Wai’ale’ale) este un crater vulcanic și al doilea cel mai înalt punct de pe insula Kauai, Hawaii. În limba hawaiană, Wai’ale’ale înseamnă “apă curgătoare”. Are o medie de mai mult de 10.800 mm de ploaie pe an (într-o evidență ținută din anul 1912), cu un record de 17.300 mm în 1982, iar vârful său este considerat unul dintre cele mai ploioase locuri din lume. Pe măsură ce această apă se scurge de pe versant, formează adevărate cascade, ceea ce i-a inspirat pe oameni să numească locul “Zidurile lacrimilor”.

Muntele Waialeale nu este ușor accesibil pe jos. Peretele este aproape vertical, iar solul este acoperit cu o vegetație extrem de densă, aproape de nepătruns. Există câteva trasee pentru drumeții în zonă, însă cea mai bună modalitatea de a vedea aceste “ziduri” de piatră este cu ajutorul elicopterului; dar chiar și atunci trebuie să ai noroc – în cele mai multe zile, din cauza averselor, aparatele de zbor nu prea pleacă de la sol.

Mai mulți factori dau piscului Waialeale potențialul de a crea mai multe precipitații decât restul lanțului insulei. În primul rând poziția mai la nord față de Insulele Hawaii oferă expunere mai mare la sistemele frontale care aduc ploaia în timpul iernii. Zona are o formă relativ rotundă și conică, expunând toate laturile sale din vârf la vânturi și la umiditatea pe care aceste vânturi o aduc, iar cel mai important lucru, stâncile abrupte fac ca umiditatea aerului să crească rapid odată ce ne apropiem de vârf. Precipitațiile mari din zonă au dus la crearea unui spațiu conservat numit “Alakaʻi”, o zonă mlăștinoasă care este casa multor plante rare.

mt-waialeale-7[3] mt-waialeale-3[2] mt-waialeale-2[2] mt-waialeale-1[2] mt-waialeale-5[6] mt-waialeale-6[6]

sursa: www.to-hawaii.com/kauai/attractions/mountwaialeale.php

sursa:http://www.amusingplanet.com/2013/06/wall-of-tears-mount-waialeale-hawaii.html

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii