Noutăți

Ziarul de pe tablă. Modul inedit prin care se informează mii de oameni în Liberia, o țară măcinată de corupție și războaie civile, unde internetul este un lux

În Liberia, o țară în care radiourile și televizoarele sunt un lux pe care majoritatea oamenilor nu și le pot permite, există un jurnalist independent care a găsit o modalitate mai puțin obișnuită de a prezenta știrile și informații zilnice către concetățenii săi. Acesta este Alfred J. Sirleaf și ziarul său de pe tablă se numește The Daily Talk. Inițiativa lui Sirleaf a început în 2000, în mijlocul războiului civil din Liberia, convins fiind de faptul că dacă oamenii vor fi informați corect și echidistant atunci țara pe care o iubește atât de mult va scăpa de conflict. Pentru a-și lua informațiile, jurnalistul merge în fiecare dimineață la un internet cafe unde caută informații despre țara sa, și nu numai, în presa occidentală, pe care ulterior le postează pe tablă.

The Daily Talk se află pe bulevardul Tubman, o arteră principală din Monrovia, tranzitată zilnic de navetiști, oameni sărăci și muncitori, care nu au bani pentru ziarele în format clasic și nici acces la internet. Pentru a le ușura munca cititorilor săi, Sirleaf a inventat o serie de imagini și obiecte care să simbolizeze știrile, inclusiv o casetă albastră pentru ONU și forțele de menținere a păcii sau o batistă albă pentru Trump. În locul fotografiilor folosește postere vechi de campanie și alte materiale gratuite.

The Daily Talk a avut probleme în primii câțiva ani. Ziarul lui Sirleaf a atras atenția militanților pro guvern, iar Sirleaf a făcut pușcărie timp de câteva luni pentru propagandă. Milițiile au distrus tabla lui Sirleaf de două ori înainte de a fugi în exil în Ghana. După ce pacea a revenit, a revenit și ziarul Daily Talk și astăzi este una dintre cele mai ineditee surse de știri din capitală, mii de oameni oprindu-se  zilnic în fața tablei pentru a afla ultimele noutăți.

Principala problemă a lui Sirleaf este finanțarea. Donațiile ocazionale, cele mai multe de la jurnaliștii internaționali care ajung aici, și cartele telefonice preplătite sunt tot ceea ce ține ziarul în viață. Susține că toată munca sa zilnică este un proces meticulos care poate dura câteva ore, însă nu s-a plictisit nicio clipă, și deși face acest lucru în mod voluntar, nu își mai vede viața fără această rutină zilnică, extrem de folositoare pentru câteva mii de liberieni.

the-daily-talk-8[2] the-daily-talk-5[2] the-daily-talk-3[5] the-daily-talk-1[2] the-daily-talk-0[2] the-daily-talk-9[3] the-daily-talk-4[6]

sursa: New York Times, Jessicashor

traducere și adaptarE: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii