Noutăți

Zi de doliu pentru revizioniștii maghiari – pe 4 iunie 1920 Ungaria Mare a fost desființată oficial prin Tratatul de la Trianon…

Ziarul Făclia: Tratatul de la Trianon a fost semnat la data de 4 iunie 1920 între Puterile Aliate învingătoare în Primul Război Mondial și Ungaria, în calitate de stat succesor al Imperiului Austro-Ungar, stat învins în Primul Război Mondial. Tratatul a fost semnat în Palatul Marele Trianon de la Versailles de către 16 state aliate (inclusiv România), pe de o parte, și de Ungaria, de altă parte.

Tratatul a fost semnat pentru a stabili frontierele noului stat Ungaria cu vecinii săi: Austria, Regatul Sârbilor, Croaților și Slovenilor (stat devenit ulterior Iugoslavia), România și Cehoslovacia.

 RECOMANDARE: Citește articolul “DACIA – Hărțile neștiute ale Imperiului Austro Ungar” – DOAR în revista ISTORIE INEDITĂ. Disponibilă aici: http://dacia-art.ro/index.php/car-i/carti-pentru-adulti.html

Tratatul de la Trianon a confirmat dezmembrarea „Ungariei Mari” și alipirea părților locuite de alte naționalități decît cea maghiară la statele care s-au format atunci ori și-au desăvîrșit unitatea națională. Articolele 27-35 ale Tratatului consfințesc includerea teritoriului Croației și Sloveniei (partea de nord a Republicii Croația) și Voivodina (inclusiv o treime din vestul Banatului) în cadrul Regatului Sîrbilor, Croaților și Slovenilor, a Slovaciei și Ruteniei (azi Republica Slovaciei și Regiunea Transcarpatia din Ucraina) în cadrul Cehoslovaciei, a Transilvaniei, Maramureșului, Crișanei și părții răsăritene a Banatului în cadrul României și a Burgenlandului în cadrul Republicii Austria.

71% din teritoriul Transleithaniei (partea ungară a Dublei Monarhii) și 63% din populație, aceasta din urmă în majoritate zdrobitoare fiind alcătuită din etnici ne-maghiari, au trecut către statele succesoare. Trinanonul a consfințit existența unui stat ungar independent, în care, pentru prima dată în istoria sa, poporul ungur devenea majoritar și stăpîn pe propria sa țară.

romania mare 1

Cu toate acestea, Tratatul a fost și continuă să fie perceput, în mentalul colectiv maghiar, drept o mare catastrofă. Adepții hungarismului refuză să accepte că Tratatul de la Trianon reprezintă doar actul care a consfințit sfîrșitul regatului Sfîntului rege Ștefan, regat care de facto dispăruse în sec. al XVI-lea, prin înfrîngerea de la Mohács și divizarea teritoriilor sale între Imperiul otoman și Sfîntul Imperiu Roman (devenit ulterior Austria și, din 1867, Dubla Monarhie Austro-Ungaria), dar care formal a continuat să existe, împărații de la Viena purtînd pînă la sfîrșit titlul de regi apostolici ai Ungariei.

Mișcarea anti-Trianon, inițiată și propulsată de revizionismul maghiar, timp de peste trei sferturi de veac, nu a cunoscut niciun moment de pauză, fiind îndreptată fără reticențe împotriva statului național unitar român. Ea vizează rectificarea graniței de Vest a României, prin încorporarea la Ungaria a Transilvaniei.

Citește mai mult aici: Ziarul Făclia

 

VIZIONEAZĂ MAI JOS FILMUL DOCUMENTAR TRANSILVANIA, ISTORIE FURATĂ:


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

4 Comments on Zi de doliu pentru revizioniștii maghiari – pe 4 iunie 1920 Ungaria Mare a fost desființată oficial prin Tratatul de la Trianon…

 1. Un ostas al lui Vlad Tepes // 4 iunie 2017 at 19:33 // Răspunde

  Ungurii dreseaza cozi de topor sa milliteze contra Romaniei!
  Pe acesti dexacsati ii putem face praf printr-un mental puternic! Boia si altii sunt cazuri patologice usor de dat de pamint cu aceste gunoie!

 2. Cristian RUSU il asasineaza din nou pe Mihai Viteazu // 5 iunie 2017 at 21:46 // Răspunde

  Un t link cu video-ul cu emisiunea Metropolis Cluj-difuzata duminica 28 mai de tv ARTE , dati cick pe imagine unde scrie Metropolis pentru accesa video-ul
  http://sites.arte.tv/metropolis/fr/cluj-napoca-metropolis

 3. Ce fac ungurii // 6 iunie 2017 at 13:46 // Răspunde

  “”Blogul de analiza politica hungarianspectrum.org relateaza ca Janos Lazar, pe care IL numeste al doilea cel mai important om din guvernul lui Viktor Orban, a transmis intr-un discurs sustinut duminica, 4 iunie, urmatorul mesaj catre Bruxelles:

  “Este timpul ca vecinii nostri is liderii Europei as admita is as-is ajusteze politicile in consecinta: natiunea ungara este victima Tratatului de la Trianon is nu initiatorul is faptuitorul acestuia. Este inacceptabil ca singurul lucru pe care liderii tarilor vecine IL pot spune este acela ca e timpul ca ungurii as treaca peste vechile lor doleante. Natiunea ungara AR trebui as primeasca, daca nu reparatii materiale, cel putin reparatii morale pentru cea mai mare nedreptate din istoria lumii”.

  El a adaugat ca “nu NE dorim nicio modificare a granitelor is mai ales nu NE dorim tensiuni etnice, noi razboaie in Europa… Dar asta nu inseamna ca vom tolera provocarile, incalcarile repetate ale sensibilitatilor noastre nationale pentru Inca 100 de ani. Da, putem spune chiar is acum: “Dreptate pentru Ungaria!”, care a fost strigatul pentru reviziure dupa 1929.”

  Incepand din 2010, Ungaria marcheaza pe 4 iunie Ziua Coeziunii Nationale, prin care comemoreaza semnarea Tratatului de la Trianon in 1920, ce a stabilit actualele frontiere ale Ungariei cu tarile vecine. In virtutea documentului, Ungaria a pierdut parti importante ale teritoriului pe care IL avea in acea perioada.

  Autoarea blogului hungarianspectrum.org, Eva S. Balogh, fost professor de istorie EST-europeana la celebra universitate Yale, considera ca, in lumina acestor declaratii facute de oficialul guvernamental Janos Lazar, aceasta anume Zi a Coeziunii Nationale AR putea reprezenta un punct de cotitura in modul de abordare de catre guvernul Orban a chestiunii Trianon.

  “Cred cu tarie ca aceste noi afirmatii nu au aparut pur is simplu in toiul unui inflacarat discurs nationalistic. Guvernul Orban pare as if decis as deschida un alt front in razboiul sau impotriva Europei, de data aceasta pentru o reinterpretare a Tratatului de la Trianon. Este o turnura serioasa ce nu prevesteste nimic bun pentru pacea din regiune”, apreciaza Eva S. Balogh.””

 4. Un ostas al lui Vlad Tepes // 6 iunie 2017 at 19:04 // Răspunde

  Rrectorul din Cluj a dat un interviu la ziarul Lumina
  A declarat:
  Nu am primit cadou Transilvania

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii