Cunoaste lumea

Noutăți

Zeițele slave Morana și Vesna

  •  
  •  
  •  

Pentru totdeauna împletite, Morana, zeița iernii și a morții, și Vesna, zeița primăverii și renașterii, nu ar putea exista una fără cealaltă. Cu toate acestea, ele nu ar putea exista nici în același loc în același timp.

Acestea sunt forțele care au făcut ca lumea slavă antică să se transforme într-un ciclu de moarte și renaștere. O zeiță iubită pentru frumusețea și recompensa ei, cealaltă temută și a urâtă pentru urâțenia și întunericul ei.

Tradițiile moderne sunt un ecou al modului în care aceste două au fost cândva sărbătorite și ucise ritual și arată cât de interconectate erau și continuă să fie zeițele.

Cunoscută în mod obișnuit sub numele de Marzanna, numele ei polonez, Morana (așa cum este cunoscută în cehă, slovenă, sârbă și croată) este zeița slavă a iernii și a morții.

Cunoscută și sub numele de Moré, în lituaniană, Morena, în slovacă și rusă, și Mara, în bielorusă și ucraineană. Unii cercetători cred că etimologia numelui ei derivă din numele proto-indo-european pentru moarte „mor” sau „mar” sau cuvântul latin pentru moarte „mor”.

Cu toate acestea, nu este clar dacă aceasta este adevărata origine a numelui ei datorită poveștii sale, deoarece se încadrează în mitologia slavă.

Astăzi, ca și în trecut, ritualul este de obicei realizat de copii mici. Acești copii erau cei care aveau să poarte efigia și să stea de-a lungul părții laterale a procesiunii, purtând în mod tradițional ramuri de ienupăr.

În vremurile moderne, superstiția asociată cu ritualul a dispărut. Cu toate acestea, copiii de la școală participă în continuare la cântarea cântecelor tradiționale, la arderea și înecarea efigiilor și la participarea la o sărbătoare ca modalitate de a se bucura de venirea primăverii.

Cunoscută și sub numele de Devana în tradiția poloneză (sau Vesna Devana care este mai strâns asociată cu fertilitatea și vânătoarea), Zhiva și Diva, Vesna reprezintă tot ceea ce Morana nu este.

Ea este zeița primăverii care se naște din moartea Moranei și din iarnă. Ca atare, ea este în strânsă legătură cu ritualurile, împreună cu moartea lui Morana, deoarece nu ar putea exista fără ele.

Acest lucru este legat îndeaproape de apariția lui Vesna, care aduce culturi de primăvară prospere. Vesna este, de asemenea, legată de un alt nume pentru Vesna, Diva.

Samodiva sunt zâne de pădure din folclorul slav care erau active doar în primăvară și toamnă când coborau din palatul lor pe vârful unui munte, notează ancient origins.

Morana și Vesna nu pot exista în același loc în același timp. În secolul al XIX-lea, întoarcerea lui Vesna a fost sărbătorită pe 1 martie printr-o procesiune prin care apărea pe câmpuri cu figura unei șarpe de lut, decorată cu flori, în timp ce cântecele erau cântate zeiței.

Aceasta pare a fi una dintre singurele tradiții care recunoaște zeița în sine, spre deosebire de a fi asociată cu moartea lui Morana.

Slavii păgâni erau politeici, ceea ce înseamnă că se închinau la mulți zei și zeițe. Zeii slavilor sunt cunoscuți în primul rând dintr-un număr mic de cronici și letopize, sau predici creștine foarte exacte împotriva păgânismului.

Surse suplimentare, mai numeroase, în care se păstrează teonimele slave, includ nume, nume proprii, nume de locuri, sărbători populare și limbă, inclusiv zicători, notează wikipedia.

Informațiile despre păgânismul slav, inclusiv zeii, sunt rare, deoarece misionarii creștini nu erau foarte interesați de viața spirituală a slavilor.

De asemenea, nu există mărturii scrise direct de slavii păgâni. În timpul misiunilor de creștinizare, zeitățile, pe de o parte, au fost demonizate pentru a descuraja să le venereze, pe de altă parte, caracteristicile și funcțiile lor erau asumate de sfinți, ceea ce trebuia să facă noua religie mai puțin străină.

Foto: rusalke.tumblr.com; Ivana Rexek.


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii