Noutăți

Zahărul şi cancerul. Există vreo legătură?

Zahărul creşte sau nu riscul de cancer? Am dori un răspuns clar, dar oamenii de ştiinţă nu par să se pună de acord. Până când aceştia se vor hotărî, cel mai bine este să reducem pe cât posibil cantitatea de zahăr din dietă.

Auzim foarte des că zahărul produce cancer sau îl face să se dezvolte mai repede. Într-un anumit fel, acest lucru are sens. Fiecare celulă a corpului utilizează glucoza din sânge pentru a face energie.

Dar celulele canceroase utilizează de 200 de ori mai mult zahăr decât cele normale. Tumorile care se dezvoltă în micile celule scuamoase din plămâni folosesc chiar şi mai multă glucoză având nevoie de cantităţi uriaşe pentru a creşte.

Cea mai mare cantitate de zahăr provine din alimentaţie. Şi nu doar din deserturile siropoase sau din ciocolata albă. Zahăr înseamnă şi fructoza din fructe; glucoza din vegetale; lactoza din produsele lactate şi carbohidraţii din pâine, paste sau orez.

Ce se întâmplă dacă eliminăm toate aceste alimente din dietă?

Putem încetini sau stopa astfel formarea sau dezvoltarea cancerului? Până în acest moment, nu sunt prea multe dovezi potrivit cărora dieta săracă în zahăr sau în carbohidraţi reduce riscul de cancer.Cu o singură excepţie: în cancerul de esofag.

Un studiu recent arată că zahărul şi îndulcitorii din băuturi poate creşte riscul în acest tip de cancer cu circa 70% sau chiar mai mult, potrivit site-ului de ştiri medicale webmd.com.

Obezitatea e de vină?

Mulţi dintre experţi, inclusiv de la Societatea Americană a Cancerului şi Institutul Naţional al Cancerului sunt de părere că zahărul nu creşte riscul de cancer. Ei spun că adevărata problemă este obezitatea.

Celulele grase eliberează proteine inflamatorii numite adipokine. Acestea pot distruge ADN-ul şi produce tumori. Mai multe celule grase înseamnă mai multe proteine de acest fel în organism.

Kilogramele în plus şi obezitatea ne expun la risc în 13 tipuri de cancer, inclusiv cancerul de sân, de ficat şi de colon.

Citeste mai mult: Adevărul


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii