Noutăți

WASP-18b, un corp cosmic care i-a uimit pe astronomi. Este vorba despre un „Jupiter fierbinte”, cu o atmosferă neobișnuită!

La 325 ani lumină de Terra se află una dintre cele mai ciudate exoplanete (planete din afara sistemului nostru solar) observate până acum. Se numește WASP-18b și are o masă de 10 ori mai mare decât Jupiter. WASP-18b efectuează o rotație completă în jurul stelei sale într-un interval extrem de scurt: la fiecare 23 de ore.

Gigantul, ce posedă o masă de zece ori mai mare decât Jupiter, deține o atmosferă alcătuită în cea mai mare parte din monoxid de carbon și, în schimb, este aproape complet lipsită de apă, dar caracterizată de temperaturi extrem de ridicate. Atât de neobișnuită este această planetă, încât studierea sa ar putea da peste cap unele dintre teoriile actuale din astronomie. Având o atmosferă superioară formată din monoxid de carbon, WASP-18b este o planetă prin examinarea căreia ar putea fi obținute date noi, legate de planetele din afara sistemului nostru solar și aparița lor.

Autor al unui studiu de dată recentă, Kyle Sheppard de la Goddard Space Flight Center din cadrul NASA, arată că, „prin compoziția sa, WASP-18b a contrazis toate așteptările noastre”. În Astrophysical Journal Letters se arată că nu mai este cunoscută nicio altă exoplanetă în care dioxidul de carbon să aibă o pondere atât de mare, la nivelul atmosferei superioare. Descoperirea ar putea conduce la rescrierea teoriilor ce privesc modul în care se formează atmosferele planetare, la o mai bună cunoaștere a proceselor fizice și chimice care preced formarea atmosferei unei planete. Începând cu anul 2019, WASP-18b va intra, împreună cu alte planete atipice, în „colimatorul” noului telescop spațial James Webb (cel care va înlocui telescopul Hubble). 

WASP18-b, atmosfera

Telescopul spațial James Webb

Telescopul spațial James Webb

exoplaneta

Sursa: www.ibtimes.co.uk

Autor: Tomi Tohaneanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii