Noutăți

Viruși antici inactivi, încă prezenți în ADN-ul nostru

O cercetare publicată în revista Academiei Naționale de Științe din Statele Unite, demonstrează faptul că ADN-ul nostru conține urmele unor viruși pe care strămoșii noștri au reușit să îi învingă. După topografierea a circa 2.500 de gene umane, s-au descoperit dovezi care indică faptul că încă avem 36 de viruși latenți, care oricând s-ar putea reactiva și infecta, moment în care vom fi nevoiți să ne confruntăm cu aceleași probleme pe care le-au avut predecesorii noștri cu mii de ani în urmă.

Potrivit celor de la Science Alert, pentru a se reproduce, virușii trebuie să se folosească de ADN-ul nostru. În momentul în care celulele își copiază ADN-ul, proces necesar în timpul diviziunii celulare, copiază și ADN-ul virusului. Acesta se activează în noua celulă care ulterior devine o mică „fabrică de viruși”. Organismul are capacitatea de a lupta cu virușii care îl infectează, însă rămășițele sale rămân în ADN, inactive. Din păcate acestea nu dispar de tot, segmentele de ADN cu virus sunt prinse în genom, copiate ulterior în timpul diviziunii celulare. Pe scurt, dacă genomul alterat ajunge la copii, genele virusului sunt transmise din generație în generație, inactive, însă s-ar putea reactiva la un moment dat.

Aceste fragmente de ADN nu fac nimic, astfel că mutațiile se pot acumula fără ca noi să ne dăm seama. Însă dacă aceste fragmente ale ADN-ului care conțin un anumit virus, din diferite motive se reactivează, poate contribui la apariția unor boli pe care le credeam eradicate. Într-un nou, studiu desfășurat de o echipa a Universității din Michigan, s-au găsit 18 astfel de mutații care nu au mai fost detectate până în prezent. Unele sunt foarte rare, ele apar în doar 2 genomuri din 2.500 analizate, însă altele sunt extrem de răspândite, fiind prezente în 75% din genomuri.

Cercetătorii nu cunosc cu exactitate modul în care acești viruși străvechi s-ar putea reactiva, din moment ce corpurile noastre au modalități de a păstra oprite aceste porțiuni din ADN, însă este destul de îngrijorător faptul că păstrăm cu noi, în ADN-ul nostru, și această istorie a bolilor.

sursa: sciencealert.com

traducere și adaptare: Radu Ungureanu

 


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

1 Comment on Viruși antici inactivi, încă prezenți în ADN-ul nostru

  1. Sa nu cumva ca cercetatorii astia americani sa pregateasca “terenul” pentru bolile si maladiile ce vor veni asupra noastra , cu “ajutor” din partea industriilor si companiilor conduse de oameni fara scrupule .

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii