Noutăți

Viața în Yida, una dintre cele mai mari tabere de refugiați din Africa. (Galerie foto)

Într-o vastă zonă umedă, la aproximativ 20 de km sud de granița dintre Sudan și Sudanul de Sud, se află una dintre cele mai mari tabere de refugiați din lume. Privită din înaltul cerului, Yida arată aproape idilic – observăm colibe de paie, vegetație luxuriantă verde și multă mișcare. Însă, odată ajunși la nivelul solului descoperim o altă lume, un loc în care peste 70.000 de sudanezi refugiati din cauza violențelor din Sudanul de Nord convețiesc la limita subzistenței. Cei mai mulți refugiați au mers timp de 3 până la 12 zile pentru a ajunge la tabăra Yida. Mulți suferă de diaree, malarie și malnutriție.

Refugiații vin în primul rând din Munții Nuba, unde conflictele dintre Forțele Armate din Sudan și Mișcarea de Eliberare Populară a Sudanului de Nord i-au făcut pe toți acești oameni să fugă din calea gloanțelor. Condițiile din tabără nu sunt din cele mai bune, asta în ciuda eforturilor internaționale. Incidența violenței domestice și a exploatării sexuale este relativ ridicată. Nu există o școală oficială disponibilă pentru cei aproximativ 7 000 de copii și nici destule așternuturi pentru toți locuitorii taberei. Majoritatea refugiaților dorm pe o serie de ramuri acoperite cu prelate sau pur și simplu pe pământ. Alimentele sunt suficiente pentru supraviețuire, dar oferă beneficii nutriționale reduse. Deși organizațiile umanitare care lucrează în cadrul taberei depun toate eforturile pentru a trata copiii subnutriți, rata mortalității infantile rămâne ridicată.

yida-refugee-camp-1[2] yida-refugee-camp-3[2] yida-refugee-camp-4[2] yida-refugee-camp-5[2] yida-refugee-camp-6[2] yida-refugee-camp-7[2] yida-refugee-camp-8[2]

yida-refugee-camp-2[6]

sursa: Dailymaverick, Aljajeera, Ruyablog

Traducerea și adaptarea: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii