Noutăți

Văzută de sus, o insulă din Marea Adriatică are aspectul AMPRENTEI UNUI URIAȘ. Cum poate fi explicată înfățișarea sa?

În Marea Adriatică, în preajma coastei Croației, se află o insulă care, văzută de sus, are o înfățișare foarte bizară: pare o amprentă lăsată de către degetul unui gigant. Situată în arhipelagul Sibenik, lângă coasta dalmată, insula Baljenac (Bavljenac) are o formă ovală și este acoperită de către o rețea complexă de ziduri de piatră.

e

Zidurile de pe insula Baljenac au fost construite pentru a delimita terenurile agricole învecinate. Ele au fost clădite fără niciun mortar care să țină pietrele laolaltă. În schimb, pietrele sunt foarte bine îmbinate între ele, precum piesele unui puzzle, astfel că zidurile au rezistat, cu succes, probei dificile a timpului.

f

Guvernul croat a făcut, deja, demersurile necesare pentru includerea zidurilor de pe insula Baljenac în patrimoniul mondial UNESCO. Pe lângă rolul amintit, de delimitare a proprietăților agricole, zidurile din Baljenac ocroteau culturile agricole față de vânturile puternice numite bura.

c

Dat fiind că insula este una stâncoasă, agricultorii au avut mereu de adunat, de pe terenurile proprii, o mulțime de bucăți de rocă, care altfel ar fi stânjenit cultivarea. Din bucățile mari de rocă pe care le-au scos din sol și de care se loveau, mai înainte, uneltele agricole, proprietarii au construit cu migală zidurile vizibile astăzi, care-i conferă insulei văzute de sus aspectul său de amprentă gigantică. Insula Baljenac are doar 500 de metri, în lungime. Dar lungimea cumulată a zidurilor de pe suprafața sa este de… peste 23 de kilometri.

d

a

Autor: Tomi Tohaneanu

Sursa: www.amusingplanet.com


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii