Noutăți

Vantablack – materialul capabil să „înghită” complet lumina. Cea mai neagră substanță cunoscută! VIDEO

Vantablack este un material confecționat din nanotuburi de carbon care au o absorbție maximă de 99,965% din radiația luminoasă, fiind cea mai neagră substanță cunoscută. Acest material reprezintă o „pădure” de nanotuburi verticale. Când lumina atinge suprafața vantablack-ului, în loc să se reflecte înapoi, aceasta devine prinsă în interior și este continuu refractată între tubi până când se transformă în căldură.

Este atât de întuneric, încât la prima vedere am crede că aceasta este o suprafață netedă, însă nu e deloc așa. Cei de la Surrey NanoSystems au inventat materialul capabil să ”înghită” complet lumina. Nanotuburile de carbon sunt de 10.000 de ori mai subțiri decât părul uman, iar odată ce lumina trece prin acestea este absorbită. Noul material va putea fi utilizat pentru îmbunătățirea telescoapelor astronomice dar și a camerelor video cu infraroșu.

Degajarea de gaze și nivelul exploziilor particulelor de vantablack este scăzut. Nivelul ridicat al substanțelor similare din trecut a împiedicat utilitatea lor comercială. Vantablack are, de asemenea, o mai mare rezistență la vibrații și o stabilitate termică mai mare. De asemenea este un conductor mai bun pentru căldură decât cuprul şi este de zece ori mai puternic decât oţelul.

sursa: engadget.com

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii