Noutăți

Vantablack, cel mai întunecat material creat de om, folosit pentru… a ascunde diferite obiecte. Ce se poate face cu el?

Ceea ce vedeți nu este un portal spre o altă dimensiune, dar nu vorbim nici de niște imagini editate în Photoshop. Acesta este, de fapt, un obiect fizic care a fost pulverizat cu vantablack, cel mai negru material cunoscut de știință. Dacă nu sunteți familiarizați cu vantablack, vă spunem că materialul a fost inventat de cercetătorii britanici încă din 2014 și la scurt timp a fost declarat ca fiind cel mai întunecat materialul produs vreodată în laborator, capabil să absoarbă 99,96 % din lumina, inclusiv ultraviolete și infraroșii.

Dezvoltatorii de la Surrey NanoSystems au anunțat în 2016 că nu există nici un spectrometru în lume capabil să poată măsura cu exactitate câtă lumină poate să absoarbă. Până și un laser extrem de puternic este foarte puțin reflectat. Nu există niciun alt material pe Pământ care să nu reflecte luminile infraroșii. Pentru a ajunge pe piață, echipa a creat un spray care odată aplicat pe diferite obiecte poate să absoarbă lumina în proporție de “doar” 99.8%.

Cum funcționează, de fapt acest pulverizator? Nu este o vopsea, nici un pigment sau o textură, ci un strat realizat din milioane de nanotuburi din carbon. Fiecare nanotub măsoară 20 de nanometri, fiind de 3.500 ori mai mici decât firul de păr. Astfel, un singur centimetru de vantablack include aproximativ un milion de nanotuburi. Când lumina lovește această structură, intră în spațiile libere dintre nanotuburi și, „prinsă” între acestea, nu mai este reflectată. Vantablack este atât de negru pentru ochiul uman încât privindu-l, avem senzația că ne uităm la o gaură neagră. Priviși mai jos ce se întâmplă cu chipul în metal al unui om după ce se pulverizează acest material peste el…

vanta-gal-5

Pulverizând Vantablak peste chipul metalic de mai jos, este imposibil să îi mai distingi trăsăturile deoarece, nereflectând lumina, nu mai poți să distingi niciun contur, nicio denivelare. Impresionant, nu?

face-vanta.jpg

sursa: sciencealert.com

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii