Noutăți

Va ploua cu stele, miercuri spre joi noapte…

Aproape o sută de stele căzătoare pe oră vor putea fi văzute pe cer în noaptea de miercuri spre joi. Tradiționala ploaie de meteori din august va atinge atunci apogeul, transmite AFP.

“Ploaia de stele promite să fie spectaculoasa în acest an”, a declarat Morgan Hollis, astronom la Royal Astronomical Society.

Spectacolul va fi vizibil pe tot globul și este oferit de Perseide, mici bucăți ale cometei Swift-Tuttle, care se intersectează în fiecare an cu orbita terestră între mijlocul lunii iulie și cel al lunii august. “Intrând în lumea noastră, Perseidele — mici bucăți de cometă — se lovesc de molecule din atmosferă și acest șoc, extrem de violent, produce lumină”, explică Jeremie Vaubaillon, astronom la Observatorul din Paris. “Fiecare bucată se transformă în stea căzătoare”, a adaugat el. “Se spune că aceste mici bucăți se consumă, dar nu ard. Încetul cu încetul, moleculele din aer le smulg pe cele de pe fragmentul ceresc, până când acesta nu mai există. Este capătul călătoriei sale, al vieții sale, care lasă frumoase urme luminoase pe cer.”

perseides_0
În acest an, apogeul activității Perseidelor are loc în noaptea 12 spre 13 august. “Este data la care Pământul trece cu adevărat prin centrul norului și pot fi văzute cele mai multe stele căzătoare”, declara Clement Plantureux de la Asociația Franceză de Astronomie. “Se vor putea vedea și o sută pe oră.”

“Ele au putut fi văzute deja”, subliniază Jeremie Vaubaillon, afirmând că “fenomenul durează aproape două săptămâni, timp în care Pământul traversează norul”. Este un nor imens, de peste un milion de kilometri lungime, care conține miliarde și miliarde de fragmente lăsate în urmă de cometă. “Spectacolul va dura mai mulți ani, fiind vorba de un adevărat rezervor de stele căzătoare”, spune Clement Plantureux.

Pentru observarea fenomenului nu este nevoie nici de binoclu, nici de telescop, drumul stelelor putând fi văzut cu ochiul liber, spune Affelia Wibisono, astronom la Observatorul Regal din Greenwich.

perseideDespre Perseide

Perseide este o prolifică ploaie de meteori asociată cu cometa Swift-Tuttle. Originea numelui acestei „ploi” este datorată punctului de unde par să apară, numit radiant, aflat în constelația Perseu. Numele provine parțial și din cuvântul grecesc Perseides, un termen care se găsește în mitologia greacă ce se referă la fiii zeului Perseu.

Fluxul de corpuri este numit Perseide și se întinde de-a lungul orbitei cometei Swift-Tuttle. Acest nor este constituit din particule lăsate în urmă de cometă în timpul călătoriei de-a lungul orbitei.

Această ploaie de meteori a fost observată regulat pe o perioadă de mai bine de 2000 de ani, primele informații despre acest fenomen venind din Estul Îndepărtat. Unii catolici fac referire la această ploaie de meteori ca „Lacrimile Sfântului Laurențiu”, această asociere având legătură cu mucenicia acestuia sărbătorită pe 10 august.

perseide2011
Cometa care a dat naștere acestui roi este Swift-Tuttle, al cărui nucleu are diametrul de circa 10 km. Cea mai recentă trecere a sa la periheliu a avut loc în 1992, iar următoarea va avea loc în 2126. Meteorii pe care-i vedem acum sunt fragmente eliberate în timpul trecerilor cometei la periheliu.

Ploaia este vizibilă din mijlocul lunii iulie, în fiecare an, atingându-și apogeul între 9 și 14 august, și depinde de localizarea în particular a fluxului. La apogeu, rata meteorilor atinge 60 și chiar mai mulți pe oră. Ei pot fi urmăriți pe tot cuprinsul cerului, dar din cauza căii orbitei Swift-Tuttle, Perseidele sunt mai ales vizibile în emisfera nordică. Ca și celelalte ploi de meteori, rata ploii este mai mare în orele dinaintea zorilor.

Martin1foto: cometa Swift Tuttle

surse: agerpres, afp, Observatorul Regal din Greenwich, wikipedia


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

2 Comments on Va ploua cu stele, miercuri spre joi noapte…

  1. Aenoaei Eduard // 13 august 2015 at 23:09 // Răspunde

    Imi pare foarte rau ca la mine la suceava nu sa vazut ca era inoorat

  2. Imi pare rau ca la Suceava multi nu stiu sa scrie.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii