Noutăți

Urmele unei reptile misterioase au fost descoperite în munții Pirinei. Creatura a trăit pe supercontinentul Pangeea, acum 250 de milioane de ani!

În munții Pirinei, anunță Daily Mail, au fost găsite urmele unei reptile enigmatice, care a trăit cu 250.000.000 de ani în urmă.  Pentru a se deplasa, misterioasa creatură se folosea de toate cele patru membre, spre deosebire de unii dintre dinozauri, care erau bipezi. Descoperirea a fost făcută de către cercetătorii Universității Autonome a Barcelonei și Institutului de Paleontologie Catalan, fiind publicată în jurnalul științific Plos One.

Urmele reptilei străvechi au fost identificate printre alte amprente, lăsate de alte specii de reptile antice. Se crede că creatura ar putea fi unul dintre strămoșii crocodililor și al unor specii de dinozauri. Specia a fost numită Prorotodactylus mesaxonichnu. Reprezentanții săi arătau, potrivit reconstituirilor, precum crocodilii, dar aveau picioare mai mari.

5

Prorotodactylus mesaxonichnu a fost la vremea sa o specie de succes, reușind să supraviețuiască într-o epocă în care biosfera își revenea cu greu, în urma unei extincții în masă, în care au dispărut circa 90% dintre speciile de animale de pe Terra.

Cândva, aceste străvechi creaturi stăpâneau țărmurile râurilor din zona în care astăzi se află munții Pirinei. Aceste reptile trăiau în urmă cu 247-250.000.000 de ani, dar munții Pirinei s-au format ceva mai „recent”, adică în urmă cu 100-150 de milioane de ani.

2

Reptilele ce aparțineau acestei specii necunoscute până astăzi au viețuit într-o vreme în care Terra avea un aspect cu totul diferit față de cel actual. În acele vremuri îndepărtate, în care viața de pe planetă își revenea de pe urma unei gigantice extincții a speciilor, exista un singur continent, pe nume Pangeea. Procesul de destrămnare a supercontinentului Pangeea a debutat acum 175 de milioane de ani.

1

3

11

Autor: Tomi Tohaneanu

Sursa: www.dailymail.co.uk


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

4 Comments on Urmele unei reptile misterioase au fost descoperite în munții Pirinei. Creatura a trăit pe supercontinentul Pangeea, acum 250 de milioane de ani!

 1. Aproape ca seamana cu balaurul Sfantului Gheorghe.

 2. un dac inca liber // 24 aprilie 2017 at 9:11 // Răspunde

  Dupa datele publicate era de marimea unei pisici(labute de 20 milimetri)

  • Puii si juvenilii oricarei specii de animale de pe planeta – inclusiv la om – sunt entitati, indivizi care se pun la numaratoare!… Este fascinant ca noi adultii si maturii, noi oamenii seriosi, avem parca tendinta sa nu prea-i punem la socoteala pe cei mici, pe pui.

   Puietul este, de fapt, cea mai importanta categorie a oricarei populatii, indiferent de specie.
   Sau am uitat de cat de coplesitoare este manifestarea instictului matern?

  • Deci, existenta lor trebuie luata in considerare pentru ca, iata, si ei pot lasa urme (pe nisipel).

   Ma tem ca “marii oameni de stiinta” se acopera de un ridicol nesfarsit cand considera cu prea mare usurinta, de exemplu figurinele de lut ce tin de cultura Cucuteni, ca fiind obiecte de cult, zeitati si mai stiu eu ce, pentru ca, de fapt, este foarte posibil ca acestea sa fie pur si simplu… jucarii.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii