Noutăți

Urme umane vechi de peste 850.000 de ani descoperite în Europa

Cele mai vechi urme umane găsite în afara Africii au o vechime cuprinsă între 850.000 și 950.000 de ani și au fost descoperite pe o plajă din apropierea localității Happisburgh, Anglia. Urmele provin de la un grup de oameni, format din doi bărbaţi, două femei şi trei copii. Se pare că aceștia au venit în zonă atrași de posibilitatea de a pescui. Forma și dimensiunea unor modele imprimate arată faptul că bărbații adulți aveau în jur de 1,7 m iar talpa piciorului era de mărimea 41-42.

“Această descoperirea este extrem de rară. Site-ul arheologic de la Happisburgh poate rescrie istoria Marii Britanii și a Europei”, a declarat Nick Ashton, profesor cercetător la British Museum din Londra.

amprenta2

Urmele de la Norfolk sunt prima dovadă directă a prezenței omului la acea vreme într-o regiune atât de nordică și într-o perioadă în care condițiile climatice pe bătrânul continent nu erau cele actuale și asta din cauza erei glaciare. Însă se pare că omul a reușit să se adapteze, mai ales că avea și acces la hrană, zona fiind nu doar bogată în ape pline de pești, dar și în mamuți sau rinoceri preistorici.

Urmele au fost descoperite în anul 2013, după ce o furtună puternică a rupt malul. Însă, din păcate astăzi ele nu mai sunt vizibile, valurile și ploile ștergându-le complet.

amprenta

Alte urme extrem de vechi ce ne indică prezențe ale omului sau a strămoșului acestuia în diferite regiuni și în diferite timpuri sunt cele de la Laetoli Tanzania, ce datează de peste 3,7 milioane de ani, cele descoperite în apropierea localității Ileret din Kenya, a căror vechime este estimată ca fiind de 1,5 milioane de ani sau cele găsit la Roccamonfina, Italia, vechi de apxorimativ 400.000 de mii de ani.

sursa: theguardian.com

sursa: listverse.com

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

4 Comments on Urme umane vechi de peste 850.000 de ani descoperite în Europa

 1. Cum au calculat anii de vreme ce valurile și ploile au șters urmele într-un timp atât de scurt ? Evoluționiștii au pierdut simțul ridicolului .

 2. Catalin, dragule, nu e asa greu sa intelegi. Iau acum carioca si desenez imediat.
  Probele au fost recoltate atunci, iar acum urmele au fost sterse de valuri.
  Spune-mi unde nu intelegi si revin cu lamuriri.
  Pupici.

  • Pai ok, au fost sterse, dar pana atunci, cum au rezistat?…..asta e cam “cusuta cu ata alba, dar cam strâmb”

   • S-a rupt malul in interiorul caruia erau impregnate,ce nu intelegi,stimata doamna? Aoleu,greu mai e sa citesti si sa intelegi ce citesti in limba romana! Nu degeaba se spune ca avem 40% analfabeti functional,uite dovada!

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii