Noutăți

Urmează ploaia un anumit tipar pe tot globul? Ce spun specialiștii

În unele locuri de pe Pământ, cantitatea de precipitații căzută este și de 10.000 de ori mai mare decât în altele, ceea ce face ca diferența dintre zonele ploioase și cele uscate să fie una extremă. Însă urmează ploaia un anumit tipar pe tot globul sau are propriile reguli în funcție de zonele în care se produce? Aceasta este întrebarea la care o echipă de fizicieni europeni a reușit să răspundă după ce au investigat mai mulți ani la rând furtuni produse în cele mai diverse locuri de pe planetă, de la deșertul Gobi și până în zonele nordice ale Europei.

Ei bine, în urma acestor investigații, fizicienii au ajuns la concluzia că ploile au anumite similitudini, funcționează după un șablon, indiferent de clima regiunii respective. Cu alte cuvinte, spre exemplu dacă într-o zonă din Papua Noua Guinee precipitațiile sunt slabe cantitativ timp de o săptămână, va urma mai apoi ca într-o lună viitoare, ploile să fie mai bogate cantitativ. Apoi, dacă ne uităm la rapoartele meteorologice făcute la o distanță de mii de km depărtare, în Niger, vom regăsi două săptămâni cu precipitații puține și alte două luni cu precipitații puternice.

Dacă este să analizăm în detaliu aceste rapoarte vom observa faptul că și în Noua Guinee, dar și în Niger, precipitațiile mari sunt de patru ori mai rare. Această tipologie a ploilor pare a fi similară peste tot în lume, conform studiului efectuat de germani și spanioli. Potrivit acestora odată ce știm despre acest „principiu” al naturii, vom înțelege mult mai bine mecanismul de funcționare al planetei noastre.

Studiul a fost publicat în revista de specialitate Physical Review E., însă e privit cu scepticism de unii oameni de știință datorită puținelor zone analizate.

sursa:  sciencealert.com

sursa foto: jakejk.deviantart.com/art/Rain-forest-392536418

 


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

2 Comments on Urmează ploaia un anumit tipar pe tot globul? Ce spun specialiștii

  1. Aceste aspecte anormale apar din cauza distrugerii echilibrului planetei. Vor fi din ce in ce mai distructive

  2. ploaia cade cum vrea DUMNEZEU nu cum vrem noi,natura are reguli

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii