Noutăți

Unii distrug mediul, alții plătesc oalele sparte. Ce a declarat șeful Programului Națiunilor Unite pentru Mediu despre MARII POLUATORI

Așa cum arată inhabitat.com, marile companii obțin profit din operațiuni care au ca efect distrugerea mediului natural, lăsându-i pe plătitorii de taxe să achite costurile implicate de înlăturarea poluanților și readucerea zonelor afectate la starea inițială (atunci când mai este cu putință). Acest lucru nu ar mai trebui să se întâmple, a declarat, de curând, Erik Solheim, director executiv al Programului Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP).

La o conferință desfășurată la Universitatea Columbia, la începutul acestei săptămâni, Solheim a declarat că profitul rezultat din distrugerea Naturii și din poluarea planetei este aproape întotdeauna „privatizat”, în vreme ce costurile poluării planetei sau costurile distrugerii ecosistemelor sunt aproape mereu trecute în contul contribuabililor și că această practică nu mai poate continua. Directorul UNEP – United Nations Environment Program a subliniat: „Oricine poluează, oricine distruge Natura, trebuie să plătească pentru costul distrugerii sau al poluării.”

a

De asemenea, doi reputați oameni de știință au expus un punct de vedere similar, atunci când și-au prezentat opiniile pentru „The Guardian”, arătând că marile companii petroliere ar trebui să plătească pentru schimbările climatice pe care le-au determinat. Peter Frumhoff, directorul pentru știință și politică de la Union of Concerned Scientists și prof. Myles Allen de la University of Oxford au declarat că pagubele suferite de către comunitățile umane din zonele de coastă ale lumii, care se confruntă cu creșterea nivelului mărilor și oceanelor, ar trebui să fie despăgubite de către giganții din domeniul petrolier. Aceștia au publicat, alături de alți cercetători, un studiu prin care este cuantificată creșterea nivelului mării și creșterea temperaturilor medii anuale, fenomene în a căror geneză ar fi implicate și emisiile generate de către companiile din domeniul procesării combustibililor fosili.

Erik Solheim a mai afirmat că întreprinderile trebuie să se implice într-o mai mare măsură în crearea de noi tehnologii, pentru a răspunde nevoilor actuale de reducere a poluării. El a indicat, de exemplu, China, subliniind activitatea întreprinderii Mobike, cu al său program de bike-sharing, în care peste un milion de biciclete sunt puse la dispoziția doritorilor în zona Beijingului. Între timp, China lucrează și la dezvoltarea unei rețele feroviare de mare viteză și extinderea sistemelor de metrou urbane. Un alt exemplu este India, a arătat Solheim, unde problemele de mediu constituie o preocupare majoră iar dezvoltarea parcurilor fotovoltaice crează numeroase locuri de muncă, stimulând creșterea economică și ajutând la diminuarea nivelului poluării.

b

c

Surse: inhabitat.com, www.ecowatch.com

Autor: Tomi Tohaneanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii