Noutăți

Unicitatea cascadei Mocona, singura din lume produsă de un râu care curge paralel cu râul în care se produce căderea

Cascada Mocona, cunoscută şi sub numele de Cascada Yucuma, este situată pe râul Uruguay, în provincia Misiones din Argentina, la 337 km de oraşul Posadas şi 322 km de Cascada Iguazu. Având în vedere că râul Uruguay este graniţa naturală dintre Argentina şi Brazilia, această cascadă unică din punct de vedere geologic aparține ambelor țări. Numele Moconá înseamnă “a înghiţi totul” în limba guarani şi este folosit mai ales în Argentina. Numele Yucuma înseamnă “căderea mare” şi are popularitate în Brazilia.

Ce este unic la această cascadă? Ei bine cascada Mocona se formează  prin căderea de apă a unui râu care își varsă apa în lateral, printr-un defileu lung de 3 km, fiind singura cascadă din lume de acest fel. O altă caracteristică neobişnuită a râului Uruguay este prezenţa unui canion scufundat în partea de jos a canalului râului. Canionul este format în timpul Erei Glaciare, perioadă în care clima era una uscată. Canionul este astăzi vizibil doar în anumite porțiuni, precum Cascada Mocona.

Cascada nu este vizibilă timp de 150 de zile pe an, când râul Uruguay are debitul maxim. În funcţie de volumul de apă din râul Uruguay, înălţimea cascadei este cuprinsă între 5-7 metri, iar turiștii care doresc să viziteze acest loc unic în lume pot beneficia de unele activități extrem de antrenante precum rafting, caiac sau safari de-a lungul cascadei. Mocona este considerată parc provincial, care include Rezervaţia Biosferei Yabotí.

cascada8 cascada7 cascada6 cascada5 cascada4 cascada3 cascada2 cascada1

sursa: amusingplanet.com/

sursa: wondermondo.com/

sursa foto: flickr.com

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii