Noutăți

Un vulcan a cărui erupție a dus la dispariția unei civilizații preistorice se pregătește să erupă. Ar putea face o sută de milioane de victime!

Cu 7300 de ani în urmă avea loc o erupție a unui teribil vulcan submarin, aflat nu departe de zona de coastă a Japoniei. Acum, supervulcanul se pregătește de o nouă erupție, fără să se știe, foarte precis, când se va declanșa aceasta. Oamenii de știință au obținut dovezi care atestă existența, sub apele oceanului, a unui gigantic dom de lavă. Acest dom de lavă se află în interiorul caldeirei Kikai, la sud de insula Kyushu. Acolo, s-a acumulat o cantitate imensă de magmă, de 32 de kilometri cubi.

În prezent, acest dom are o lungime de 10 km și o înălțime de 600 de metri. Îngrijorător este că o erupție ar putea surveni pe nepregătite și că în această situație s-ar putea instala o cumplită iarnă vulcanică, care ar putea face, spun specialiștii, chiar și 100 de milioane de victime umane.

Optimized by JPEGmini 3.14.2.84235 0x8bcffd56

Kikai

Cercetările au fost conduse de către oamenii de știință de la centrul de explorare a fundului oceanului din cadrul Universității Kobe. Giganticul dom de lavă a apărut într-o perioadă ulterioară super-erupției de acum peste șapte milenii, în urma căreia s-a format caldeira Kikai, din zona arhipelagului Ōsumi. Se pare că erupția în cauză a condus la dispariția civilizației preistorice Jomon, în sudul Japoniei.

Atunci când vulcanul are să erupă din nou, în atmosferă vor fi evacuate cantități enorme de gaze și cenușă vulcanică, care, vreme de luni de zile, ar putea bloca razele solare. Radiația solară nu va mai ajunge la suprafața solului, instaurându-se, astfel, o iarnă vulcanică – cu temperaturi scăzute și probleme majore în agricultură.

O erupție a supervulcanului ar mai putea determina producerea unui tsunami care să măture țărmurile japoneze, chinezești și taiwaneze sau chiar să atingă coastele nord- și sud-americane. Astfel de evenimente (erupții ale unor supervulcani) nu se produc prea des, însă știința arată că ele au avut loc în repetate rânduri, în trecut iar consecințele au fost catastrofale.

imagini

Domul de lavă subacvatic din preajma insulelor japoneze are, în prezent, înălțimea de 600 de metri iar vârful său se află la doar 30 de metri de suprafața apei. La examinarea mostrelor colectate de la nivelul domului aflat sub ape a fost identificată prezența riolitului – o rocă vulcanică ce indică o posibilă prezență a lavei. În zonă, chiar lângă caldeiră, au mai fost observate emanații de gaze și coloane de apă supra-încălzită. S-ar putea ca activitatea vulcanică să fie în creștere.

Într-o expediție științifică ce se va desfășura în martie 2018, oamenii de știință vor utiliza reflexia seismică și roboții subacvatici, pentru a obține mai multe date relative la modul în care s-a format caldeira și la mecanismele care ar putea determina o nouă erupție.

harta

Caldeira Kikai

Surse: www.dailymail.co.uk, www.independent.co.uk

Autor: Tomi Tohaneanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii