Noutăți

Un trib din Pacificul de Sud se închină la spiritul unui fost soldat american din Al Doilea Război Mondial. „Pentru ei este mai puternic decât Iisus”

Pe insula Tanna din Pacifiul de Sud are loc anual o procesiune mai puțin obișnuită. Aici, un trib local îl venerează și îl consideră totodată protector al insulei, pe John Frum, fost soldat al armatei Statelor Unite în cel De-al Doilea Război Mondial. Pentru a-l omagia și a-i aduce ofrande, cei mai în vârstă se îmbracă în uniforme militare iar alții se pictează în culorile steagului american.

Conform legendelor, John Frum (care simbolizează probabil ideea de militar american salvator) se va întoarce într-o zi pe insulă unde va vindeca toți bolnavii, iar împreună se vor bucura de belșug și prosperitate. Potrivit șefului de trib, pentru ei John Frum este mai important decât Iisus. Pentru ei John Frum este un spirit Zeu atotputernic.

tanna

Al II-lea Război Mondial a avut un impact enorm asupra insulei Vanuatu și asupra oamenilor din Tanna. Insula a găzduit circa 300.000 de militari americani angrenați în conflictul din Pacific împotriva Japoniei. În zonă au fost construite spitale, s-au adus utilaje agricole iar oamenii băștinași au avut acces facil la alimente și provizii.

Numele de “John Frum”, sau “John de la”, este cel mai probabil doar o formă de prezentare a soldaților când intrau în contact cu localnicii: “Bună, sunt John din (from) New York” sau “Mă bucur să te cunosc, eu sunt John din Miami”.

Când războiul s-a terminat, iar acest „John Frum” a părăsit Vanuatu, modul de viață a localnicilor s-a degradat. Recunoscând că soldații au fost responsabili pentru scurta perioadă de înflorire a insulei, o mare parte din locuitori au elaborat acest cult al lui John Frum, dublat de practici tribale de venerare, în speranța că se va întoarce.

Oare câte alte religii de pe planeta noastră s-au născut într-un mod asemănător?!?

tanna2

sursa: dailymail.co.uk

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

6 Comments on Un trib din Pacificul de Sud se închină la spiritul unui fost soldat american din Al Doilea Război Mondial. „Pentru ei este mai puternic decât Iisus”

 1. gen iudo-crestinismul..

 2. cetățeanul tulburat // 14 februarie 2016 at 7:54 // Răspunde

  După ce americanii au plecat din insulă, băștinașii au construit/ reprodus avioanele, cu care americanii plecaseră de acolo… și le-au confecționat din lemn, vreascuri, paie…și bineînțeles că se rugau la ele…unii, dintre americani s-au împrietenit cu băștinașii, ei credeau că lumea e doar insula în care trăiesc și apa oceanului care îi înconjura…americanii i-au învățat engleza și le-au desenat harta lumii, și i-au mai învățat câte continente, țări, rase de oameni ceva minciuni de istorie, cât să aibă și ei habar pe ce planetă locuiesc…problema e că după ce americanii au plecat, după vreo zece ani unii dintre ei s-au gândit să meargă înapoi în Vanuatu să vadă ce mai fac prietenii lor…Când au ajuns acolo americanii, pe lângă pupături și îmbrățișările de revedere, au rămas surprinși de faptul că au găsit cele avioane costurile din vreascuri și faptul că devenise un cult pentru ei…
  Eu mă întreb cum au ajuns cei băștinași pe acea insulă având în vedere că ei se considerau a fi singurii umanoizi fără a avea o istorie a lor?! Faptul că au reprodus acele avioane, așa s-a întâmplat peste tot în trecut, când oamenii a văzut lucruri, obiecte ciudate zburând…le-au desenat pe pereți, au confecționat obiecte în miniatură etc.etc.

 3. Deci nu numai noi ne inchinam la umani,la oameni morti precum Arsenie Boca ….!!!!Asta inseamna sa nu crezi in Dumnezeu,de fapt…!!

 4. Comparatia ta, draga Kukubau este total deplasata! (mai mult nu spun desi ma doare sufletu’)

 5. Ana-Maria S // 27 iulie 2016 at 2:10 // Răspunde

  Cine nu are minte sa ia aminte ca Parintele Arsenie Boca, este mort cu doar trupul, dar nu si cu duhul, care ii apartine Lui Dumnezeu, pt. ca Dumnezeu a pus in el duh sfant. Nimeni nu se inchina la morti (trupurilor lor), ci numai duhului lor, Kukubau…

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii